NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Újraindul a vasúti személyszállítás a Pozsony-Győr vonalon

Csaknem tízéves szünet után, decemberben újraindul a rendszeres vasúti személyszállítás a Pozsony Ligetfalu-Rajka-Győr vonalon – írta a szlovák közlekedésügyi tárca az MTI-nek pénteken eljutatott sajtóközleményében.

Az érintett vonalon december tizedikén indul újra a vasúti személyforgalom, mindkét irányba együttvéve tíz vonat jár majd naponta, többségük a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején. A járatokat a magyar-osztrák GySEV üzemelteti majd.

A Pozsony Ligetfalu állomásról illetve odáig közlekedő járatok a Pozsony Ligetfalu-Hegyeshalom szakaszon személyvonatként közlekednek majd. A vonatok egy része Hegyeshalomtól Győrig illetve vissza gyorsított járatként közlekedik. Ezeknek a járatoknak az érkezési időpontjait úgy időzítették, hogy az utasok számára lehetővé tegyék a közvetlen csatlakozást a Budapest irányába közlekedő illetve az onnét érkező gyorsvonatokra és Intercity járatokra.

A vasúti személyszállítás, a Pozsony-Győr vonalon történő újraindítására a Magyarország és Szlovákia között beindított közös infrastrukturális fejlesztések keretében kerül sor. A fejlesztések gerincét három új fő közlekedési tengely – az októberben építeni kezdett új komáromi Duna híd, a Rajkát Győrrel összekötő autópálya illetve a Miskolc-Kassa autópálya – létrehozása alkotja. Ezek mellett sok kisebb közlekedési összeköttetés megteremtése is tervben van, egyebek mellett az, hogy személyforgalom indul 7 olyan vasúti vonalon, ahol jelenleg ilyen nem bonyolódik. Utóbbiak egyike a Pozsony-Győr szakasz, amelyen a személyforgalom újraindítása javítja és komfortosabbá teszi a határ menti régiók összeköttetését.

MTI