Megduplázza a Stadler a szolnoki forgóvázüzem kapacitását

Megduplázza a Stadler a szolnoki forgóvázüzem kapacitását

Megkapta az építési engedélyt a Stadler legújabb beruházási terve, amellyel a szolnoki forgóvázüzemének kapacitását kívánja megduplázni a svájci központú vasúti járműgyártó cégcsoport.

Az összesen 10 milliárd forint értékű befektetés a korábbi szolnoki cukorgyár területén valósul meg, amelynek eredményeképpen az eddigi 250 forgóváz nagyjavítására és gyártására vonatkozó éves kapacitás 500 forgóvázra emelkedik.

A beruházást a gyártó két ütemben valósítja meg. Az első ütem keretében egy 8000 m2 összterületű üzem kerül felépítésre, amelyből 7000 m2 területen a termelés és 1000 m2 területen irodai munka folyik majd. A második ütem során egy maximum 20000 m2 területű raktárcsarnok építését is tervezi a cég. A szolnoki üzem jelenleg mintegy 1800 m2területen működik, így a technológiai fejlesztés óriási növekedési lehetőségeket biztosít a vállalat számára, egy műszakra vetítve 500 forgóváz nagyjavítása és gyártása válik lehetővé.

A beruházás első üteme az építési engedély jogerőre emelkedését követően április közepén indul el, az új üzemcsarnokban várhatóan még ez év harmadik negyedévében a termelés is elindul. A második ütem tervezett kezdete 2018 nyara, befejezésének várható időpontja 2019 harmadik negyedéve. A beruházás során a Stadler nemcsak a termeléshez szükséges rendelkezésre álló területet növeli, hanem egymilliárd forint értékben technológiai fejlesztéseket is végrehajt. A beruházás két ütemének összértéke eléri a 10 milliárd forintot, és mintegy 15 fős létszámbővítéssel jár majd.

A Stadler vasúti forgóvázak nagyjavításával és összeszerelésével foglalkozó üzeme 2013-ban kezdte meg működését a cégcsoport Szolnokon működő vasúti kocsiszekrénygyártó csarnokának területén. A forgóvázüzem főtevékenységként a teljes Stadler cégcsoport forgóvázak revíziójáért felelős kompetenciaközpontjaként működik, de emellett jelentős szerepet vállal a hazai piacra gyártott járművek hordműveinek gyártásában is. A szolnoki üzemben készültek többek között a GYSEV és a MÁV részére gyártott FLIRT vonatok forgóvázai, továbbá a közelmúltban rendelt emeletes KISS motorvonatok hordműveit is a szolnoki üzem szakemberei szerelik össze. A forgóvázüzem bár Szolnokon található, szervezetileg a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. részeként a cégcsoport pusztaszabolcsi központú karbantartásért felelős üzletágához tartozik.