NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Cél a képzett munkaerő-utánpótlás biztosítása

Cél a képzett munkaerő-utánpótlás biztosítása

A MÁV együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, melynek keretében közös oktatási programok szervezését, szakmai gyakorlóhelyek biztosítására irányuló együttműködési keretek kialakítását és kiemelkedő tehetségek egyéni gondozását is tervezik.

Az együttműködés az oktatás és a szakember-utánpótlás számos területére, például a közösen meghirdetett hallgatói ösztöndíjrendszerre, közös szakmai rendezvények szervezésére is kiterjed.

A MÁV-csoport kiemelt feladatának tartja a felsőfokú utánpótlás biztosítása érdekében a műszaki, informatikai, gazdálkodási és társadalomtudományi képzési területek fejlesztését és támogatását, amelynek megvalósítása érdekében együttműködést alakít ki az egyetemmel, különösen az Állam- és Jogtudományi Karral, a Gazdálkodástudományi Intézettel, az Informatikai Karral, a Pedagógiai és Pszichológiai Karral és a Társadalomtudományi Karral.

Az egyetem célja, hogy a vállalati kapcsolatok bővítésével erősítse a K+F+I (kutatás+fejlesztés+innováció) tevékenységét, és a MÁV-csoporttal való együttműködés keretében az alaptevékenységek innovációs hasznosulását előmozdítsa. Ennek érdekében a MÁV-csoport együttműködik az egyetemmel, és támogatja annak innovációs tevékenységét.

A megállapodás az alábbi területekre terjedhet ki:részvétel az egyetem alap- és mesterképzésében; közös projektek és pályázatok kidolgozása; szakmai gyakorlati helyek biztosítása és gyakornokok kiválasztása; hallgatói ösztöndíjrendszer működtetése; közös szakmai rendezvények megvalósítása.

Az együttműködési megállapodást dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Prof. Dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, az ELTE kancellárja, továbbá a vasúttársaság leányvállalatainak (MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV FKG Kft. és a MÁV-HÉV Zrt.) első számú vezetői is ellátták kézjegyükkel. A MÁV-csoport eddig a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást. A MÁV vezetése mindent megtesz azért, hogy a cégcsoport számára hosszútávon is biztosítsa a magasan képzett munkaerő utánpótlását, ezért nyitott hasonló összefogásra más felsőoktatási intézményekkel is.