NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Jubileumi mozdony hirdeti a MÁV 150 évét

Jubileumi mozdony hirdeti a MÁV 150 évét

A vonat szó 150 nyelvre lefordított változatából készült feliratok díszítik azt a mozdonyt, amely Európa egyik legrégibb vasúttársaságának másfél évszázados történelmére emlékezteti az utasokat itthon és külföldön egyaránt. A Magyar Posta jubileumi bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a MÁV-ot. Az állami vasúttársaság megalakulásának,valamint a 68. Vasutasnap alkalmából összesen 350-en részesültek miniszteri, illetve vállalati kitüntetésben.

Július 6-án mozdony- és tisztavatási ceremóniával, kitüntetések átadásával, jubileumi postabélyeg bemutatásával, majd másnap országszerte családi programokkal ünnepelték a MÁV-csoport munkavállalói az állami vasúttársaság megalakulásának 150. évfordulóját és a 68. Vasutasnapot. A kétnapos rendezvénysorozatot Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg a Vasúttörténeti Parkban. „2010 előtt a vasúti hálózat leépítése és a vasutasok elbocsátása volt napirenden. Ma a fejlesztésekről, a munkaerő képzéséről és egyre sürgetőbb munkába állításáról beszélünk. A vasútnak tehát van múltja, van jelene, a jövője pedig közös erőfeszítéseinken múlik” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a legnagyobb vasútszakmai képzőintézet, a Baross Gábor Oktatási Központ 213 végzett hallgatóját.

Az eseményen ünnepi beszédében Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: „A tisztek és a vasutasok feladata nem más, mint megmutatni, hogy a MÁV-csoport nemcsak érti, de képes is ellátni feladatát, megfelel az utasok és partnerei legmagasabb elvárásainak, és jó gazda módjára gondoskodik a rá bízott nemzeti vagyon megőrzéséről és gyarapításáról”.

A délutáni kitüntetésátadás előtt Dávid Ilonávala fedélzetén gördült be a MÁV-START Taurus mozdonya, amely a Magyar Államvasutak fennállásának 150. évfordulójára kapott különleges díszítést: mától ugyanis ez a mozdony hirdeti – a „vonat” szó 150 nyelvre lefordított feliratával – Európa egyik legrégebben alapított vasúttársaságának másfél évszázados történelmét. De nemcsak a mozdony viszi hírét a világba a MÁV 150 évének, hanem a Magyar Posta is az általa kibocsátott jubileumi bélyegblokk révén.

„Százötven évvel ezelőtt valóra vált az elgondolás, megszületett az állami vasúttársaság, amelynek története során több százezer ember és család dolgozott és vállalt áldozatokat a vasútért. Tisztelgünk előttük, mert nélkülük a vasúti szolgáltatás puszta gondolat maradt volna, s mert nekik köszönhető a MÁV gazdag története és mindenkori sikere” – mondta Dávid Ilona a kitüntetések átadásakor.

Csépke András, a MÁV-START vezérigazgatója hangsúlyozta: „Ha az utas felénk támasztott jogos elvárásaira, ha a vasutas szakmák megbecsülésének és a vasút társadalmi elismertségének visszaállítására gondolok, pontosan látom, hogy a kihívás óriási. De azt is pontosan látom, hogy az előttünk álló feladatokat együtt meg tudjuk oldani, és azt is, hogy csak együtt tudjuk megoldani”.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a miniszteri elismerések átadásakor kijelentette: a mostani kitüntetettek öt–hat emberöltőnyi idő, 150 esztendő példás hagyatékának jeles továbbvivői, a közel 40 ezer magyar vasutas közül a legkiválóbbak. „A 150 éves MÁV munkavállalói számára a magyar vasúton évente közlekedő, közel 150 millió utas biztosít folyamatos tennivalót és így kenyérkeresetet. Megkerülhetetlen közös feladatunk, hogy az utazási módok közötti választásukat egyre javuló színvonalú szolgáltatásokkal igazoljuk vissza, erősítsük meg” – tette hozzá.

A legnagyobb hazai állami vállalatcsoport jubileumi ünnepségén összesen 350-en részesültek miniszteri, illetve vállalati elismerésben. (A leányvállalatoknál a társaságok vezetői ünnepélyes keretek között már a hét első felében átadták az érintett vasúti dolgozóknak a kitüntetéseket.)

A kiemelt fővárosi eseményt követően másnap országszerte könnyed hangulatú – úgynevezett Juliális – rendezvényekkel ünnepelte a vasutas társadalom a Vasutasnapot és a MÁV 150. évfordulóját. A színes programkínálat keretében összesen hat helyszínen (a budapesti Vasúttörténeti Parkban, Békéscsabán, Celldömölkön, Dombóváron, Nyíregyházán és Szolnokon) tartottak könnyűzenei koncerteket, sport- és főzőversenyeket, szórakoztató- és családi programokat. A rendezvényeken rekordszámban, több mint 35 ezren vettek részt.