NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Energiahatékony vasúti alkalmazások

Az ABB 70 millió dollár összértékben korszerű vontatási és fedélzeti energiaellátási berendezéseket szállít három európai – a svájci, a svéd és a magyarországi – vasút-üzemeltető társaság számára. Az új berendezések fenntarthatóbb térségi és elővárosi közlekedést tesznek lehetővé a városi térségekben, ahol a fejlesztéseknek köszönhetően javulni fog a városok közötti vasúti összeköttetés, kevesebb lesz a torlódás, és csökken a károsanyag-kibocsátás.

Az ABB integrált fedélzeti energiaellátással és vontatótranszformátorokkal rendelkező vontatási rendszereit a Stadler 80 db, elővárosi és intercityvonalakon közlekedő villamos motorvonatain telepíti Svájcban, Svédországban és Magyarországon. A vontatási rendszerek a felsővezetékről kapott villamos energiát a vonat vontatómotorjaihoz szükséges feszültségszintekre alakítják át, és tápellátást biztosítanak a szerelvény villamos rendszereinek. Ez a kompaktabb, könnyebb vontatási technológia javítja a hatékonyságot, csökkenti a berendezések helyigényét, és nagyobb kényelmi szintet biztosít az utasoknak.

A megrendelések alapján az ABB vontatási technológiát szállít ahhoz a 33 emeletes vonatszerelvényhez is, amelyekkel a svéd vasúttársaság, a Mälab a Stockholmtól nyugatra fekvő régió elővárosi forgalmát bonyolítja. A vontatási berendezések alkalmazása még a különösen zord skandináv téli körülmények között is nagyobb teljesítményt és magasabb fokú megbízhatóságot biztosít. A felsoroltakon túl az ABB kompakt vontatási áramátalakítókat, integrált segédüzemi konvertereket, transzformátorokat és akkumulátortöltőket szállít a magyar térségi vasút-üzemeltető cég, a GYSEV 10 új generációs FLIRT vonatszerelvényéhez is.

A Jövő Gyára