NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

“Change the World” ranglista: az ABB az első tíz között

“Change the World” ranglista: az ABB az első tíz között

A Fortune magazin az ABB-t a 8. helyre sorolja azon vezető vállalatok között, amelyek „hozzájárulnak a bolygónk előtt álló kihívások és a társadalmi problémák megoldásához”- elismerve ezzel az ABB-nek az elektromos járművek villámtöltési megoldásainak terén meglévő globális vezető szerepét.

Az ABB-t a 8. helyre rangsorolták a Fortune magazin „Change the World”(„Változtasd meg a világot”) listáján. Az előkelő helyezés a vállalat azon sikeres törekvéseit díjazza, amelyekkel az ABB felgyorsítjaa tiszta energiára és az elektromos hajtású járművekre alapozott közlekedés térnyerését. A Fortune magazin szerint a ranglistával azokat a vállalatokat kívánják kitüntetni, „amelyek fő üzleti stratégiájuk által meghatározott tevékenységeikkel pozitív társadalmi hatásokat tudtak kiváltani”.

Azzal, hogy a Fortune magazin az évente összeállított, most negyedik alkalommal kiadott listáján az ABB-t beválasztotta a legjobb 10 közé, az ABB bekerült a legrangosabb vállalatok csoportjába. A kitüntetettek között találjuk többek között a Merck gyógyszergyártót, amely azzal érdemelte ki az elismerést, hogy ez évben a cég életmentő szérumát sikerrel alkalmazták Ebola vírus ellen a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A magazin elismerte a Reliance Jio kimagasló eredményeit is. A távközlési szolgáltatóként működő Reliance Jio kevesebb mint két év alatt megoldotta, hogy szélessávú internethálózatot építsen ki és az okostelefonokhoz “digitális oxigént” biztosítson több mint 200 millió indiai előfizető számára.

Az ABB vezérigazgatója, Ulrich Spiesshofer szerint a vállalatnak a Fortune magazin listáján elért előkelő helyezésével az ABB vezető szerepét, valamint az e-mobilitás melletti elkötelezettségét ismerik el, amely függetleníti a globális gazdasági fejlődést a klímaváltozástól.

„Az ABB olyan fejlődés mellett kötelezi el magát, amely segítségével úgy működtethetjük tovább a világot, hogy közben nem kell végleg kimerítenünk a Föld véges természeti erőforrásait,” – nyilatkozta Spiesshofer.

Az ABB, amelynek e-mobilitási portfóliójában vonatok, buszok és hajók töltési és energetikai megoldásai találhatók, olyan villámtöltőket fejlesztett ki autókhoz, amelyekkel 8 perc alatt 200 kilométernyi hatótávolságot biztosító szintre tölthetők fel a járművek akkumulátorai.

A Fortune magazin szerint: „Az elektromos járművek térnyerésével párhuzamosan, az ABB több mint 7000 villámtöltő állomást telepített világszerte, amelyeknek köszönhetően az elmúlt 7 évben közel 2 millió gallonbenzint lehetett megtakarítani globális szinten. A töltésre szakosodott üzletág 2015 óta kétszámjegyű éves növekedést ér el. Az ABB az egyik jelentős projektje keretében az Electrify America-val közösen jövőre több száz töltőállomást épít ki USA-szerte.”

A Fortune magazin a „Change the World” listájának összeállításakor kritériumként azt vizsgálja, hogy a vállalat technológiáiban milyen szintű az innováció, illetve a pozitív társadalmi hatásokat kiváltó tevékenysége miként segíti a cég nyereségességét és a részvényesi érték növekedését.

Az ABB a második negyedévben 681 millió dollár, azaz a tavalyi év hasonló időszakához képest 30%-kal magasabb nettó jövedelmet jelentett, miközben árbevétele 8,889 milliárd dollárra nőtt.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) innovatív technológiák vezető fejlesztője és szállítója az energetikai hálózatok, energetikai termékek, az ipari automatizálás, a robotika és hajtások terén. Ilyen termékeket és szolgáltatásokat kínál világszerte a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő ügyfeleinek. Az innováció terén több mint 130 éves múlttal rendelkező ABB napjainkban az ipari digitalizálás jövőjét formálja, és többletértéket biztosító megoldásokat kínál ügyfelei számára a következő területeken: az elektromos energia eljuttatása az erőművektől a fogyasztóig, illetve az ipari vállalatok automatizálása a természeti erőforrások kitermelésétől a késztermékek gyártásáig. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szabályozott, teljesen elektromos hajtású autók számára rendezett versenysorozatot, a Formula-E-t névadó partnerként támogató ABB az e-mobilitás határainak kitolásával jelentősen hozzájárul a fenntartható jövő építéséhez. Az ABB több mint 100 országban működik, és 147 000 főt alkalmaz.

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.