NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Elektromos hajtású vízitaxi

Elektromos hajtású vízitaxi

SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új kialakítású vízitaxit mutattak be a svájci Genfi-tavon.

A jármű mérföldkövet jelent az olyan új közlekedési formák kifejlesztése terén, amelyek nem károsítják a környezetet, illetve nem jelentenek további terhelést a városi infrastruktúra számára. A vízitaxit hamarosan felszerelik az  ABB AbilityTM Marine Advisory System – OCTOPUS-szal, azzal a szoftvermegoldással, amelynek segítségével a vízi járművek üzemeltetői a vízi közlekedés optimalizálásához szükséges összes adatot begyűjthetik és elemezhetik.A szoftver telepítésére a kísérleti projekt keretében május elején került sor. Az OCTOPUS rendszer lehetővé teszi, hogy az ABB valós idejű, a járművek üzemállapotait teljesen lefedő adatokat biztosítson a Sea Bubbles üzemirányító központjának.

A prototípus vízi jármű ABB-technológiára alapozott fejlesztését Genf kanton hatóságai, valamint az Energetikai, Közlekedési és Mezőgazdasági Minisztérium is támogatta. Az elektromos vízitaxit a következő hónapokban további teszteknek vetik alá.