NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Cseh e-mobilitási piac: nem állnak csehül

Cseh e-mobilitási piac: nem állnak csehül

Csehország-szerte gyorsan bővül az elektromos járműveket (EV) kiszolgáló villámtöltő állomások hálózata.

Az ABB napjainkig már 80 töltőállomást szállított a különféle elosztóhálózat-üzemeltetők és a villamosenergia-kiskereskedelemben érdekelt piaci szereplők számára. A leszállított töltők mindegyike rendelkezik az új ABB AbilityTM webre kapcsolódó digitális szolgáltatásaival, amelyek segítségével az üzemeltetők távolról ellenőrizhetik és vezérelhetik a töltőhálózataikat.

Az e-mobilitás rohamosan fejlődik Csehországban: tavaly jelentősen megnőtt a forgalomba helyezett EV-k száma. Az e-mobilitás növekvő fontosságát jelzi az a tény is, hogy a legnagyobb hazai autógyártó, a Skoda Auto azt tervezi, hogy a következő öt évben egymás után öt EV-modellt dob a piacra.

Az energetika terén piacvezető ČEZ Csoport, hogy elősegítse az elektromos járművek zavartalan üzemeltetését az ország teljes területén, a „ČEZ e-mobilitási projekt” keretében több mint 40 villámtöltő-állomásból álló országos EV-töltő hálózatot épít ki. 2016-ban az ABB nyerte el azt a megbízást, amely alapján 2020-ig villámtöltő állomásokat szállít a társaságnak.

A Cseh Köztársaságban az ABB villámtöltő állomások kiemelt beszállítója rangot vívott ki magának nemcsak a ČEZ energetikai társaságnál, de az E.ON-nál is. A ČEZ-hez hasonlóan, az E-ON csehországi leányvállalatának – az épületautomatizálás (intelligens épületek) és az e-mobilitás fejlesztését célzó programja részeként – szintén nagyratörő e-mobilitási tervei vannak. A nemzetközi élelmiszer-kiskereskedelemi hálózat, a Lidl szintén úgy határozott, hogy a csehországi hálózatához tartozó több üzletnél villámtöltőt telepít. A tervezett töltők közül három töltőállomást az ABB már le is szállított.