NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Modern technika a csomagvizsgálatban

Modern technika a csomagvizsgálatban

A röntgensugaras szkennerek és a robbanóanyag-detektorok értéke felbecsülhetetlen, ha a légi szállítmányozási ellátási láncok biztonságos és hatékony működéséről szeretnénk gondoskodni. A németországi DACHSER logisztikai és szállítmányozási vállalatnál már ezek az eszközök világítják át, vizsgálják és elemzik az úton lévő csomagokat azelőtt, hogy a repülőgép rakterébe kerülnének.

Jelentős felháborodást okozott, amikor 2016-ban a hamburgi repülőtér testszkennereket kezdett tesztelni a meglévő fémdetektoros kapuk helyett. Az aggodalmak leginkább a magánszféra megsértése és az egészségügyi kockázatok kapcsán merültek fel.Az indulatok azóta lecsillapodtak, ám az emberektől eltérően a táskák és bőröndök évek óta estek át a legkülönfélébb biztonsági vizsgálatokon, panasz nélkül. Ugyanez igaz a szállított árucikkekre is.

Azok az ellenőrző eszközök, melyek a modern technológiára támaszkodnak, igen hasznosak az ellenőrzések végrehajtásánál. A légi szállítmányok biztonságának szavatolása érdekében a DACHSER is a legkorszerűbb vizsgálati eszközöket, röntgensugaras szkennereket és robbanóanyag-detektorokat alkalmazza müncheni, frankfurti, kölni, düsseldorfi és kaufbeuerni telephelyein. Ezeket a légibiztonsági ellenőrzőcsoport munkatársai működtetik, akik biztosítják, hogy az áruk vizsgálata zökkenőmentes legyen.

A röntgensugaras szkennerek és a robbanóanyag-detektorok garantálják a hatékonyságot és a biztonságot a légi szállítmányok feldolgozásakor. A robbanóanyag-detektorok lehetővé teszik a mintavételt a fertőzött felületekről, poggyászokból, illetve a hajóval szállított tételekből. Mintát vehetünk a rakományok külső vagy belső felületéről, illetve annak tartalmából is. A részecskéket és a kipárolgásokat ezután azonosítják, és robbanószer észlelése esetén figyelmeztetés jelenik meg.

A detektor azonban csupán egy a számos biztonsági ellenőrzés közül, melyeket berakodás előtt elvégeznek. Szintén gyakran használnak röntgensugaras szkennereket. Ezek a szkennerek viszont csak 175 x 175 cm-es csomagokat képesek befogadni, így az eszköz a nagyobb elemeket tartalmazó szállítmányok vizsgálata esetén kevésbé hasznos. Nagy sűrűségű anyagok jelenléte esetén pedig –mint amilyenek például a magas fémtartalmú vagy szemcsés anyagok – a röntgen néha nem képes teljesen áthatolnia csomagoláson. Ez azt jelenti, hogy a tiltott anyag jelenléte nem zárható ki, így ezekben az esetekben úgynevezett „sötét riadót” („dark alarm”) fújnak, mely további biztonsági ellenőrzéseket von maga után, például kézi vizsgálatot vagy keresőkutyák bevetését.Ezek a két- vagy háromszoros ellenőrzések biztosítják, hogy semmi ne kerülje el a figyelmet.