NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Száz magyar busz kerülhet a Volán-társaságokhoz

Folytatódik a Volán-társaságok járműparkjának megújítása, a regionális közlekedési központok flottakezelője összesen száz szólóbuszt vásárol. A műszaki feltételek lehetővé teszik, hogy magyar gyártmányú autóbuszokat szerezzenek be.

A száz szóló járműből húsz normál padlómagasságú és nyolcvan alacsony belépésű lesz. Ez azt jelenti, hogy az egykor Volánnak nevezett regionális közlekedési központok helyközi, illetve elővárosi forgalomban használható járműveket kaphatnak. A közbeszerzési kiírás szerint a buszok finanszírozása zárt végű pénzügyi lízingszerződés keretében történik, a nyílt eljárású közbeszerzéshez nem használnak fel uniós forrásokat.

A pályázatokat július 18-ig adhatják be a jelentkezők. A kiíráshoz csatolt műszaki előírásokat tartalmazó feltételfüzet nem tartalmaz olyan kikötéseket, amelyek kizárnák, hogy magyar gyártmányú autóbuszokkal pályázzanak – mondta el lapunk kérdésére egy szakértő. A hazai gyártók közül pillanatnyilag a Kravtex-Kühne-csoport termékei jöhetnek szóba, mert ebben a méretosztályban ők rendelkeznek piacképes és szükséges engedélyekkel rendelkező termékkel.

Lapunk megkérdezte a gyártót a pályázatról, de nem kívántak nyilatkozni. Az mindenesetre tény, hogy egy tavaly decemberben kiírt hasonló pályázaton elindult a mosonmagyaróvári cég, és a februári eredményhirdetéskor az ő ajánlatukat fogadta el a Volán Buszpark Kft. Az év eleji tenderen 60 regionális alkalmazású Credo Inovell és 40 elővárosi Credo Econell szállításáról született megállapodás.

A Credo buszok 75-80 százalékos vételárarányos magyar értékhányada a legmagasabb a hazai gyártmányok között. Magyar terméknek számít a komplett vázszerkezet, valamint szinte minden beépülő fém alkatrész, amelyeket a Kühne állít elő. A mezőgazdaságigép- gyár mellett összesen mintegy 70 magyar gyártó és beszállító vesz részt a Credo buszok gyártásában. A legnagyobb beszállítók – mint például a Rába és a Graboplast – mellett hazai kis- és közepes vállalkozásoknak is munkát ad az autóbuszgyártás. A hazai járműgyártás teljesítményét javíthatják a megrendelések.

MTI