NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

155,2 milliárd forint hazai forrás vasúti uniós projektekhez

A kormány mintegy 155,2 milliárd forint hazai forrást biztosít a Százhalombatta-Pusztaszabolcs, valamint a Budapest-Hatvan közötti vasúti vonalszakasz korszerűsítése során megvalósuló projektekre a pénteken megjelent kormányhatározatban.

Az összeg tartalmazza az uniós projektek 15 százalék hazai társfinanszírozását, valamint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) projektek esetén a végrehajtó szerv részére, az Integrált Közlekedési Operatív Program (IKOP) projekteknél a kedvezményezett részére megtérítendő általános forgalmi adót és a felmerülő el nem számolható költséget.

A projektek között szerepel a Kelenföld-Pusztaszabolcs vasútvonal átépítésének II. ütemében a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vonal korszerűsítése és az ETCS2 vonatbefolyásoló rendszer kiépítése, a Budapest-Hatvan vonalszakaszon a Keleti pályaudvar-Kőbánya-felső és a Rákos-Hatvan vonalszakasz korszerűsítése, továbbá az ETCS 2 vonatbefolyásoló rendszer kiépítése Rákos-Hatvan között, a Gödöllő állomás korszerűsítése, a Budapest-Hatvan vasútvonal elővárosi fejlesztése.

MTI