Gyermekcsoportok szállítására vonatkozó szabályok Szlovéniában

A szlovén jogszabályoknak megfelelően csak az szállíthat gyermekcsoportokat autóbusszal az országban, aki amellett, hogy megfelel az általános szabályoknak, teljesíti a speciális kritériumokat is.

Gyermekcsoportokat csak az szállíthat, akinek minimum 3 éve van a B kategóriás jogosítványa, valamint legalább egy éves releváns tapasztalattal rendelkezik abban a kategóriában, amelyet vezet (D1 vagy D). Azon sofőrök, akik D kategóriájú járművek vezetésében nem rendelkeznek 1 éves tapasztalattal, akkor szállíthatnak gyermekcsoportokat, ha legalább 2 éves tapasztalatuk van C kategóriás jármű vezetésében. Azon sofőrök, akik D1 kategóriájú járművek vezetésében nem rendelkeznek legalább 1 éves tapasztalattal, csak akkor szállíthatnak gyermekcsoportokat 16 férőhelynél nagyobb autóbuszokkal, ha rendelkeznek legalább 2 éves B kategóriás vezetési gyakorlattal.

A szlovén szabályozás szerint a fenti kritériumok teljesítése garantálja, hogy a buszvezető kellő tapasztalattal rendelkezik.

Amennyiben az utas azt érzékeli, hogy a buszvezető olyan pszichofizikai állapotban van, amely miatt nem vezet biztonságosan, kérheti a helyi rendőröket, hogy ellenőrizzék a sofőr mentális és fizikai állapotát, mielőtt folytatná az utat. (Bővebb listát az MKFE oldalán olvashat.)

A szabályokat megszegőket bünteti a szlovén hatóság. A busz vezetőjét 160 euróra, a vállalatot/egyéni vállalkozót pedig 500 euró bírsággal sújthatják. A kísérő személyre 80 eurós bírságot szabhatnak ki a hatóságok.

MKFE kommunikáció