NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

NGM: év végig minden elemében elektronizálják az ekáert

Év végéig az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) minden elemét elektronizálják a tervek szerint – közölte Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára Egerben, a Magyar Vámügyi Szövetség tavaszi konferenciája alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Vizsy József, a főként a vámokról és az adózásról szóló konferenciát szervező szövetség elnöke az MTI kérdésére elmondta: a pénteken és szombaton megrendezett tanácskozáson egyebek mellett elemzik az ekáer működésének tapasztalatait, részben azért, mert a környező országokban is bevezettek már hasonló rendszereket, például Lengyelországban és Romániában, Szlovákia pedig tervezi bevezetését.

Vizsy József úgy vélte, az ekáer mindenhol bejáratódott és jól működik, s bár a bevezetési utáni időszakban voltak problémák, ezeket már megoldották.

Molnár Tamás a NAV formálódó új stratégiájáról elmondta: a csütörtöki kormányinfón bejelentett NAV 2.0 stratégia megvalósításával új irányt vesz a hivatal, ám ennek részleteiről nem beszélt, mivel a stratégiában még lehetnek változások.

Az év végén megszületett új jövedéki kódexről elmondta, bevezetését azért halasztotta a kormány július elejére, hogy az ügyfelek tesztelhessék az informatikai rendszereket. Hozzátette, minden gazdálkodónak megadják a lehetőséget arra, hogy felkészüljön a változásokra – hangsúlyozta Molnár Tamás.

MTI