NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Bemutatták a Rajna-Ruhr Expressz prototípusát

A Siemens bemutatta a Rajna-Ruhr Expressz (RRX) első prototípusát. A több egységből álló villamos motorvonat tesztelése most fog elkezdődni a Siemens Wegberg-Wildenrath-ban található Vasúti Tesztközpontjában (PCW).

fotó: Siemens

Mind a hét sorozatgyártás előtti szerelvényt a Tesztközpontban helyezik üzembe, és a következő hónapokban alapos vizsgálatoknak vetik alá őket, mielőtt az első próbajáratokra sor kerülne a közcélú vasúti hálózaton. Az ütemterv szerint az RRX vonatokat 2018 végén állítják forgalomba a nagy Rajna-Ruhr vidéken.

A tesztek elkezdése a PCW-ben azt mutatja, hogy az RRX projekt az ütemterv szerint halad. Itt azt vizsgáljuk, alkalmasak-e a szerelvények a mindennapi közlekedés céljára Észak-Rajna-Vesztfália területén, az ottani városközi forgalomban. A teljes RRX flotta minden egyes szerelvényét itt helyezzük majd üzembe, gyakorlatilag a közcélú vasúti hálózat küszöbén” – jelentette ki Sabrina Soussan, a Siemens nagysebességű és regionális szerelvények és mozdonyok üzletágának igazgatója.

A Siemenst 2015 márciusában bízta meg a Nahverkehr Rheinland (NVR), Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL), Schienenpersonennahverkehr Rheinland-Pfalz Nord (SPNV-Nord), Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR) és Nordhessischer Verkehrsverbund (NVV) nevű társaságokat tömörítő célszövetség, hogy 82 több egységből álló elektromos Desiro HC vonatszerelvényt szállítson le számukra és gondoskodjon azok karbantartásáról is egy 32 éves időszak során. A megrendelés összértéke meghaladja az 1,7 milliárd eurót.

A Siemens az RRX flotta új konstrukcióját a sikeres Desiro platform alapján fejlesztette ki. Minden egyes szerelvény négy kocsiból áll, melyek közül az első és az utolsó – a két szélső – egység, valamint a hajtómotor nélküli távkapcsolású pótkocsi egyszintes konstrukciójú, míg a középső két kocsi kétszintes. A szerelvények ülőhely kapacitása 400.

Azzal, hogy az RRX teljes élettartama során magára vállalja a szervizelési és karbantartási feladatokat, a Siemens 99 százalék fölötti rendelkezésre állást garantál a menetrend szerinti üzem során.