NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A Dachser a fenntarthatóság elkötelezett híve

A Dachser a fenntarthatóság elkötelezett híve

A társaság képviselői a MAVESZ októberben megrendezett egri konferenciáján a cég vegyipari-logisztikai szolgáltatásairól és környezetvédelemért tett lépéseiről beszéltek.

Az éves konferencia a magyar vegyipar legjelentősebb szereplőit tömörítő és képviselő MAVESZ szervezésében valósul meg, az idei esemény fő témái a környezetvédelem, valamint a biztonságtechnika voltak. A konferencia legfőbb célja az volt, hogy felhívja a magyar vegyipari szektor vállalatainak figyelmét a bestpractice-ekre és innovatív megoldásokra. A Dachser szakmai előadóként vett részt a konferencián, a veszélyesanyag-tárolás logisztikájának szakértőjeként, különös tekintettel a társaság szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó intézkedéseire. A cég képviselői hangsúlyozták az erőfeszítéseket, melyeket a Dachser világszerte a fenntarthatóságért tesz – a vállalat 396 helyszínen, 44 országban kiáll a környezetvédelem mellett, és ennek érdekében szigorú szabályozás mentén végzi működését.

Különösen igaz ez a veszélyes anyagok tárolására és szállítására, mely területen a Dachser komoly erőfeszítéseket tesz, hogy megfeleljen a nemzetközi előírásoknak. „A DachserChem-Logistics-szal a Dachser iparág-specifikus megoldásokat kínál, kifejezetten a vegyipari gyártók és disztribútorok igényeire szabva” – hangsúlyozta Mészáros Gyula, a vállalat Contract Logistics Managere.

A veszélyesanyag-raktárak speciálisan felszereltek, a helyi és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelő tárolási és mennyiségi korlátokkal operálnak. Minden Dachser-telephelyen, de különösen a veszélyes anyagokat tároló telephelyeken rendszeres munka-, tűz- és környezetvédelmi ellenőrzés zajlik külső szakértők bevonásával, valamint rendszeres tréningek a munkatársak számára. Emellett a Dachser 23 SQAS minősítésű telephellyel rendelkezik, melyek közül egy Magyarországon, Budapesten található. A SQAS olyan egységes rendszer, amely értékeli a szállítást végző vállalkozások tevékenységét minőség, biztonság és környezetvédelem szempontjából. A fuvarozási alvállalkozók kiválasztása is szigorú szabályok alapján történik.

A Dachser kb. 4000 közvetlen járatot indít naponta, így a vállalat külön figyelmet fordít a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére nemzetközi szinten és Magyarországon egyaránt. A vállalat intézkedéseit három tárgykörbe csoportosítja: optimalizáció, innováció és integráció.

„Az optimalizáción a fuvareszközök, valamint a rakterek kihasználtságának növelését értjük. Törekszünk a direkt kisautós szállítások beterelésére a gyűjtőforgalomba, emellett ügyelünk a felelősségteljes járattervezésre – mondta Szontágné Hajnal Zsuzsanna, a Liegl&Dachser Magyarország European Logistics üzletágának Sales Managere. – Az üzemanyag-fogyasztás mérséklése érdekében a sofőrök számára vezetéstechnikai tréningeket kínálunk a környezetkímélőbb futás elérése érdekében.”

A Dachser az innováció terén is az élen jár, hiszen már folyamatban van az elektromos és hibrid hajtású tehergépkocsik, valamint az elektromos meghajtással támogatott cargo kerékpárok tesztelése a szállításban.