Digitalizáció a logisztikában

Digitalizáció a logisztikában

A digitális forradalom és az Ipar 4.0 előretörése következtében korunkban a logisztika terén is elengedhetetlenné váltak olyan funkciók, melyek megkönnyítik és transzparenssé teszik az ellátási lánc folyamatait.

Ugyan a Continental 2016-os kutatása alapján a logisztikai szakemberek egyelőre nem túl bizakodók a digitalizáció kapcsán(a megkérdezettek több mint fele aggódik, hogy az iparág lemaradhat a digitalizáció előretörésével), a kutatás során az iparág szakemberei mégis egyöntetűen elismerték az innovatív szoftveres megoldások szükségességét és hozzáadott értékét. A Zapier 2018-as feltörekvő, munkához kapcsolódó alkalmazások 10-es toplistájában projektmenedzsment, CRM és dokumentumkezelő appokat is találunk, melyekre a logisztikai szektorban külön-külön és egyszerre is szükség van. A digitális előretörés kikerülhetetlen.

A Dachserlépést tart a digitalizáció úttörő technológiai újításaival; közel 25 000 elégedett eLogistics felhasználó és 22 000 EDI ügyfél tanúskodik erről. A vállalat webalapú eszközei világszerte közvetlenül kötik össze az ügyfeleket a szolgáltatásokkal, akár szállítási, akár raktározási rendszert kívánnak elérni. A Dachser 18 országban jelen lévő, globális rendszerén keresztül egyesíti a légi és a tengeri szállítmányokat, és a vállalat szárazföldi és raktározási tevékenységéhez is csatlakozik.

Íme 4 olyan Dachser-applikáció, melyekkel a logisztika gyerekjáték lehet bárki számára.

1.) Shipmentcontrol

Bármikor, bárhonnan követhetjük szállítmányunk helyzetét online, akár a legkisebb csomagegységig. A szállítási információk és a szállítással kapcsolatos minden elektronikus adat GPRS-en keresztül, perceken belül érkezik a központi rendszerbe, egyenesen a sofőr kézi számítógépéről.Az alkalmazással hozzáférünk a Dachser digitális archívumához is, mely tárolja az összes szállítással kapcsolatos fotódokumentációt. Trackinget ajánl nem csupán a disztribúciós logisztika, de a beszerzési logisztika terén is – egy kattintással válthatunk a nézetek között.

2.) Warehousecontrol

Ezzel az alkalmazással a raktári folyamatokra is rálátunk, a folyamatokat az utolsó részletekig nyomon követhetjük. A betárolás, a készletek azonnal elérhetők. A teljes szállítási folyamatot is felügyelhetjük, hiszen az alkalmazás összekapcsolható a Shipmentcontrol applikációval.

3.) Invoicecenter

Az online számlamenedzser segítségével egy összesített számlán, egy oldalon láthatjuk az adott elszámolási időszak összesítéseit, valamint az adóelőleg-levonásokhoz szükséges adatokat is. Minden szállítással kapcsolatos részlet elérhető az Invoicecenterben, több formátumban.

4.)Transportorder

A transportorder a szállítási megrendelések leadásában van segítségünkre. Az előre megadott beállításokkal és az ügyfél saját rendszereiben az importfunkcióik megjelenítésével vagy elrejtésével időt takaríthat meg. Az alkalmazásban olyan vevőspecifikus funkciók, mint a veszélyes áruk információi is problémamentesen támogatottak.