NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Újra jár a támogatás az e-autókra

Újra jár a támogatás az e-autókra

Ismét lehet pályázni az elektromos gépkocsik beszerzésének támogatására újranyitott kiírásra.

Az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére mostantól egyszerűsített feltételrendszerrel és tartalommal érhető el az autósok körében népszerű lehetőség. A támogatást magán- és jogi személyek részére tisztán elektromos személygépkocsik, legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, tisztán elektromos tehergépkocsik és/vagy L7e–CU kategóriájú, áruszállításra tervezett, nehéz, emelt teljesítményű quadok vásárlásához lehet felhasználni.

A támogatás mértéke a bruttó eladási ár 21 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint. A támogatott gépjárművek esetében a korábbi bruttó 15 millió forintról 20 millióra emelkedett a maximális vételár. A támogatási összegeket változatlanul a kereskedővel számolják el, aki az eddigi gyakorlattal szemben előleget is kérhet.

A korábbiak­tól eltérően az elektromos gépjármű kizárólag a támogatói okirat hatálybalépése után szerezhető be, a benyújtás során nem kell konkrét típust kiválasztani. Egyszerűsödött a pályázatok beadása: míg korábban minden dokumentumot eredeti példányban is be kellett küldeni, most már elegendő csak a cégszerűen aláírt és keltezéssel ellátott pályázati nyilatkozatot egy eredeti példányban postai úton eljuttatni a lebonyolító szervhez.

Hazánkban 2013-hoz képest ötszörösére nőtt az elektromos autók száma. Ez azonban még nem sokat jelent: tavaly összesen 116 ezer gépkocsi kelt el, közülük csak 795 volt elektromos.