Felújítják a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályáját

A Maros megyei önkormányzat elnöke aláírta kedden a szerződést a kivitelező konzorciummal a marosvásárhelyi nemzetközi repülőtér kifutópályájának felújítására.

A versenytárgyalást a Porr Construct Kft. és a Geiger Transilvania Kft. konzorciuma nyerte, amely az áfával együtt 53,5 millió lejes (3,74 milliárd forint) árajánlatot tett. A versenytárgyalást az alulmaradt pályázók nem óvták meg. Az építőknek a munka elkezdésére vonatkozó rendelet kibocsátásától 108 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy felújítsák és a megfelelő berendezésekkel lássák el a kifutópályát, újraépítsék a gurulófelületeket és a repülők állomásoztatására szánt platformot.

A Wizz Air diszkont légitársaság tavaly november közepén jelentette be, hogy a kifutópálya állapota miatt Kolozsvárra költözteti marosvásárhelyi járatait. Mivel a Wizz Air volt az egyedüli társaság, amely menetrend szerinti járatokat működtetett Marosvásárhelyről, a repülőtér forgalma a döntés következtében rendkívüli módon lecsökkent.

A Maros megyei önkormányzat 2016 decemberében arról határozott, hogy bankkölcsönből fedezi a felújítási munkálatok költségeit.

MTI