Debrecen élen jár a pilótaképzésben

A hét féléves „Professional pilot” képzést elsősorban külföldi diákoknak hirdeti a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Pharma Flight, mint az intézmény Repülőmérnöki Kihelyezett Tanszéke, ahol ezen a héten kezdetét vette a képzésben résztvevő oktatók felkészítése.

Várhatóan egy hónapon belül dönt a Magyar Akkreditációs Bizottság a szak indításáról, de mi addig sem tétlenkedünk: megkezdtük a képzők képzését, hiszen a Műszaki Kar oktatóinak speciális feltételekhez kell igazítania az elméleti tárgyakat. Tehát nekünk is meg kell ismerkednünk a repüléssel, mint szakmával – magyarázta Husi Géza, a kar oktatási dékánhelyettese.

A képzésen résztvevő egyetemi oktatók az elméleti előadások mellett megismerkedhettek a Pharma Flight nyújtotta gyakorlati lehetőségekkel is: a cég telephelyén jelenleg egy Boeing és egy Airbus szimulátoron lehet elsajátítani a repülőgépek vezetését. A szimulátor arra is alkalmas, hogy oxigénhiányos állapotot idézzen elő a pilótafülkében, felkészítve ezzel a vezetőt a leglehetetlenebb helyzetre is.

A Pharma Flight egy olyan központ, amely nem csak a gyakorlati oktatásban tud részt venni, hanem alkalmas a pilóták vizsgáztatására, orvosi alkalmassági vizsgálatok végzésére és repülésbiztonsági kutatásokra is – emelte ki Földi Enikő, a cég stratégiai igazgatója.

Az egyetem nemzetközi ügynökhálózata több mint 50 országgal tart kapcsolatot, és a Professional pilot képzésre borsos ára – a hét félévre 120 ezer dollár – ellenére máris nagy az érdeklődés. A tervek szerint minimum 20 fővel indul majd szeptembertől az oktatás, de ennél magasabb létszámot is lehetővé tesz a keretszám – mondta az unideb.hu portálnak Kozma László, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ programkoordinátora.

unideb.hu