NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Vasúti átjárókban tart ellenőrzéseket a MÁV és a rendőrség

Több mint duplájára, 6-ról 13-ra nőtt a vasúti-közúti átjárókban történt balesetek száma az év első két hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest, ezért március végéig a MÁV a rendőrséggel közösen tart ellenőrzéseket több megye vasúti átjáróiban.

Az idei első két hónapban a vasúti átjárókban országosan 13 baleset történt főként a személygépkocsi- és tehergépjármű-vezetők mulasztására, figyelmetlenségére visszavezethető okokból. Az ütközések következtében két személyéletét vesztette, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek. Nyolc baleset szerencsésebben végződött, nem sérült meg senki.

Az útátjárós balesetek hátterében száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll. A balesetek majdnem mindegyikét az okozta, hogy a közlekedők túlbecsülték saját képességeiket, megpróbáltak átérni még a vonat előtt, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük. Az okok között szerepel a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt. Tavaly nyolc, idén eddig két autó ütközött az útátjáróban haladó vonat oldalának, ami a gépjárművezetők figyelmetlenségét, rossz közlekedési morálját mutatja. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hat éve nem történt.

A MÁV kiemelt feladatának tekinti, hogy mindent megtegyen a vasúti átjárókban bekövetkező közlekedési balesetek megelőzése, illetve számának csökkentése érdekében. Éppen ezért az útátjárós fejlesztések mellett a rendőrséggel közösen minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, többször is közös akcióval hívja fel a közúton közlekedők figyelmét.

A több megyére kiterjedő márciusi kampány elsődleges célja, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetők. Továbbá szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek. A kijelölt vasúti átjáróban a vasútbiztonsági szakértők megvizsgálják az átjárók, a fénysorompók, sorompó csapórudak és a kihelyezett táblák állapotát, valamint úttestekről a vasúti pálya megfelelő beláthatóságát is.

Júniusban pedig országszerte több tucat vasúti-közúti átjáróban végez majd ellenőrzéseket a MÁV és a rendőrség a „Cselekedj biztonságosan a vasúti átjárókban” című, 2009 óta évente megtartott Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampány részeként.