NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A megfelelő technika az alapja mindennek

A megfelelő technika az alapja mindennek

„Neki pont szerencséje volt…” Vajon hányszor hangzik el ez a mondat, amikor versenyről vagy akár közúti balesetről beszélünk? A hetedik 5 tengelyen – biztos kézzel elődöntő négy csoportjának negyven versenyzője elmondhatja: nem a szerencsén, hanem a hozzáértésen és a felkészültségen múlik minden.

A NiT Hungary és az ORFK – OBB közös szervezésű közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenye idén a támogatói körében és az elődöntő feladatismertetését illetően is megújult. A negyven elődöntős a verseny napja előtt kézhez kapta a feladatsort, amelynek első és második feladatát kivéve maguk oszthatták be a sorrendet.

A szakmai csapat kreativitása kifogyhatatlan: nemcsak a korábbi feladatokról fújták le a port, és elevenítették fel az eredeti vagy egy kis változtatással új formában, de mellettük újakat is álmodtak. A feladatok kivitelezése és megoldása sok esetben a mindennapi kihívásokat szimulálja, azonban kreatívabb, játékosabb formában. Sokak szemében tűnhet elrugaszkodottnak és merülhet fel bennük jogosan a kritika, hogy a mindennapokban nem fordul elő, hogy az ablaktörlőre szerelt tűvel egy lufit kell kipukkasztania a sofőrnek.

Az elődöntő vezetéstechnikai szempontból okozhat kihívást, hiszen a feladatok megfelelő teljesítéséhez nem elegendő a félpótkocsi és a szerelvény teljes körű ismerete, ahhoz nagy fokú precizitás, odafigyelés és hozzáértés szükséges. A sofőröknek ezekkel a tulajdonságokkal feltétlenül rendelkezniük kell a mindennapi munkájuk elvégzéséhez. Az elődöntőbe jutott negyven sofőr közül csak a tíz legprecízebb, legnagyobb odafigyeléssel és hozzáértéssel rendelkező versenyző került tovább a döntőbe. A versenyzői listáról és az elődöntő feladatairól itt olvashatnak részletesen.