NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Nem tartják indokoltnak a 45 órás pihenőidőre vonatkozó előírások felfüggesztését

Magyarország berlini nagykövetségén keresztül megérkezett a német közlekedési minisztérium válaszlevele arra a javaslatra, amelyben a 45 órás pihenő szabályainak ideiglenes felfüggesztését kértük. A válaszlevélből kiderül, hogy Németország nem tartja indokoltnak a május 25-én kihirdetett, és június 8-tól kötelezően alkalmazandó szabályozás felfüggesztését – olvasható az  MKFE honlapján.

Az MKFE javaslatára május 25-én hazánk berlini nagykövete és az IRU is hivatalos levélben fordult a német közlekedési miniszterhez annak érdekében, hogy Németország ideiglenesen függessze fel a 45 órás rendszeres heti pihenőidő kabinban töltésének tilalmát.

A német közlekedési minisztérium válaszleveléből kiderül, hogy a Bundestag által jóváhagyott törvénymódosítást a minisztérium nem szándékozik felülbírálni, továbbá véleményük szerint a gépkocsivezetőknek nem feladata a rakományok felügyelete, az őrizetlenül hagyott járművek esetében ez a kockázat a biztosítókra hárul.

Az MKFE a választ tudomásul vette, de az abban foglaltakkal nem ért egyet, ezért – együttműködve a magyar kormányzattal – vizsgáljuk a további lépések lehetőségét.