NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Nem kellene útdíjat fizetni elektromos teherautóval

Nem kellene útdíjat fizetni elektromos teherautóval

A német közlekedési miniszter az elektromos teherautók mentesítését javasolja az úthasználati díj megfizetése alól a jövő év elejétől.

Az elektromos teherautók mentesítése a díjfizetés alól járművenként és évente több ezer euró megtakarítást hozna a speditőröknek, és egyúttal ösztönözné őket a járműflotta elektromosítására. A javaslat elsősorban az elektromos teherautók elterjedésének elősegítését szolgálja, bár a haszongépjármű-gyártó vállalatok kínálatában egyelőre alig van szériaérett modell. A hatósági nyilvántartások szerint Németországban 12 ezer olyan elektromos teherautó van forgalomban, amelyek műszaki paramétereik alapján mentesülhetnek az úthasználati díj megfizetése alól. A járművek éves átlagos útdíjhasználati költsége ötezer euró.

A jövő évtől Németországban jelentősen kiterjesztik a teherautók útdíjfizetési kötelezettségét, és már nemcsak a 15 ezer kilométernyi autópálya-hálózat igénybevételéért, hanem a 40 ezer kilométernyi főútvonal-hálózat használatáért is fizetni kell majd. A díjfizetési kötelezettség tehát pusztán ezzel az intézkedéssel is kiterjedne a viszonylag rövid hatótáv miatt főként csak a nagyvárosi körzetekben közlekedő elektromos teherautókra is. A német szövetségi költségvetés évi ötmilliárd euró bevételre tesz szert a 12 évvel ezelőtt bevezetett úthasználati díjból.

 

jarmuipar.hu