Április 1-jétől Szlovénia új elektronikus útdíjszedési rendszert vezet be

A NiT Hungary információi szerint a szlovén autópálya-hálózatot 2018. április 1-jétől csak a rendszerben nyilvántartott és a más járműre nem áthelyezhető DarsGo berendezéssel felszerelt nehézgépjárművek vehetik igénybe. Az új DarsGo rendszerhez a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó összes jármű köteles csatlakozni. Az autópályadíjak jelenlegi díjfizetési módja ebben a járműkategóriában tehát megszűnik; a Dars meglévő elektronikus adathordozóival (DARS kártyák és ABC címkék) történő útdíjfizetést megszüntetik. A többi járműre továbbra is a meglévő matricarendszer lesz érvényes.

A DarsGo rendszer nyilvántartja a jármű rendszámát és EURO kibocsátási osztályát, a járművezető pedig minden egyes út előtt a jármű tengelyszáma alapján meghatározza az útdíj-kategóriát. A nehézgépjármű áthaladásakor a fizetőkapuba épített, mikrohullámú technológián alapuló leolvasó észleli a járműben lévő DarsGo berendezést, ami az adott díjfizető szakaszra vonatkozó úthasználati díj elszámolásának alapjául szolgál. A DarsGo rendszer az úthasználati díjat teljesen automatikusan fogja kiszámítani a megtett távolság alapján.

A DarsGo berendezések novembertől hét központi DarsGo-ügyfélszolgálati ponton lesznek kaphatók, 2018 elejétől pedig az autópálya-hálózat mentén lévő üzemanyagtöltő állomásokon működő meghatalmazott „DarsGoservis” ügyfélszolgálati pontokon. A DarsGo berendezések adminisztrációs díja egységesen 10 euró.

 

A meglévő autópályadíj-rendszerben az úthasználati díjat 2018. március 31-én 24:00 óráig lehet megfizetni. A DarsGo fedélzeti egység felszerelhető a járműbe a dátumváltás előtt is, ezért javasolják a fedélzeti egység beszerzésének és telepítésének előzetes elvégzését (2018. április 1-jéig fedélzeti egységgel nem lesz pénzügyi tranzakció).