Az MKFE főtitkára Brüsszelben átadta a Visegrádi Négyek meghatározó fuvarozó érdekképviseleteinek közös deklarációját.

Somogyi Gábor, az MKFE főtitkára Brüsszelben találkozott Matej Zakonjsekkel, az Európai Bizottság Közlekedési Biztosának kabinetfőnökével, akinek átadta a Visegrádi Négyek meghatározó fuvarozó érdekképviseleteinek április 21-én aláírt közös deklarációját. A dokumentum elutasítja a kelet-európai cégeknek szociális dömping ürügyén történő hátrányos megkülönböztetését, és szorgalmazza az Európai Unió kiküldetési irányelvének gépjárművezetőkre való kiterjesztésének moratóriumát.

A Matej Zakonjsekkel folytatott tárgyalást követően a magyar delegációt fogadta Matthew Baldwin is. Az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóságának főigazgató-helyettesével folytatott megbeszélés középpontjában a kelet-európai fuvarozók hátrányos megkülönböztetése állt, de szóba került a jövő fuvarozása és a korszerű mobilitás alapjainak megteremtése is.

A megbeszélések során mindkét uniós vezető jelezte, hogy ismerik az MKFE álláspontját, olvasták a társegyesületekkel közösen kiadott nyilatkozatokat, és ezek alapján igyekeznek a legtöbb szempontot figyelembe vevő javaslattal előállni a közúti csomag kialakítása során, noha látszik, hogy az uniós tagállamok között különböző érdekek ütköznek az egységes szabályok kialakításával kapcsolatban.

MKFE kommunikáció