Fejlesszünk és fejlődjünk!

A legújabb mobilapplikációs trendekről, célzottan a TABLOG alkalmazásról beszélt a közúti és vasúti szállítmányozást támogató rendszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó OLTIS Group cseh cégcsoport 2014-ben létrejött magyar leányvállalatának képviselője.

Pőcze Tímea, az Oltis Hungaria értékesítési vezetője

A digitalizáció már valóság, szögezte le Pőcze Tímea, gondoljunk csak az informatikai rendszerekkel felszerelt, ráadásul azokkal irányított járművekre. Az informatikai innovációk nem kerülik el a közlekedési és a logisztikai ágazatot sem: folyamatosan jelennek meg újabb és újabb szoftverek, alkalmazások annak érdekében, hogy minél teljesebb mértékben lefedjék a piacon felmerülő igényeket. Az évek óta tapasztalt trendet csak megfejelte az okoseszközök megjelenése és térhódítása: napjainkban sorra tűnnek fel olyan szoftverek, amelyek kiválóan összefésülhetők a különböző mobilapplikációkkal, mint például a nyomon követéssel, menetlevelek rögzítésével, dokumentációk szkennelésével, üzenetküldéssel, térképes támogatással vagy akár adatszinkronizálással a járművezető és a diszpécser között.

A nem célzottan fejlesztett, általános alkalmazásokból azonban a szakember véleménye szerint egyszerre számosnak kell együtt üzemelnie, hogy a teljes folyamatot leképezhessük és az eszközöket eredményesen használhassuk. A siker kulcsa valójában a jó applikáció, amely a fentivel szemben úgy komplex, hogy nemcsak részfeladatok elvégzésé- re képes, hanem kiszolgálja a megbízó valamennyi igényét – azaz a fejlesztése vevői tapasztalatokon alapul, tehát testre szabott. Ezáltal érhetők el a használatával kitűzött célok: versenyképesség, növekedés, kapacitásbővítés.

Az előadó gyakorlati példán keresztül mutatta be a vázolt trendeket. A TABLOG egy korszerű, sofőrök által különböző mobileszközökön (szolgálati telefon, tablet, járművekbe épített egységek) használt alkalmazás az OLTIS Group által fejlesztett LORI nevű közúti informatikai rendszerhez. Alapvető funkciója az azonnali kommunikáció és adatcsere a diszpécserrel, egyúttal kiválóan helyettesítve többféle egyéb applikációt: áttekinti a napi fuvarfeladatokat, elindítja-lezárja a fuvart, rögzíti a pihenőt, chat alapon kommunikál, megadja az áru paramétereit, kárjegyzéket vesz fel, fotókat és dokumentációt tölt fel, QR-kódokat olvas be stb. Az alkalmazás legfontosabb előnye, hogy gyors és hatékony kommunikációt, folyamatos információáramlást biztosít a diszpécserek és a járművezetők között: egy szállítás lebonyolítása mindössze mintegy 0,5 MB adatforgalmat igényel, ezzel megvalósul az „egykattintásos” menetlevél-betöltés a diszpécserek által használt LORI rendszerbe. Az azonnali információ – mobilon és PC-n egyaránt – nyilvánvalóan növeli a diszpécserek és járművezetők reakcióidejét az esetleges feladatok megoldásában. Ezenkívül az egyszerű, bárki számára könnyen kezelhető felület kalibrálható vontatóra vagy járművezetőre, és a rendszer elektronikus tárhelyként is funkcionál. A TABLOG és a hozzá hasonló mobilalkalmazások összességében innovatív szemléletet mutatnak a partnerek felé, felhasználóik így válnak iránymutatóvá a piacon. Az applikációkat azonban ma már nem elegendő jól bejáratva használni a mindennapi munka során, a gazdasági környezet folyamatos frissítésekre sarkallja a felhasználókat. A fejlődő informatikai világban nehéz behozni a lemaradást. A piaci versenyképesség növelése céljából, a vevői igények kielégítése és a vevők megtartása miatt ma a legfontosabb követelmény naprakész adatokat szolgáltatni, és ehhez szükséges komplex rendszereket bevezetni, amelyek már nemcsak hosszú távon térülnek meg, hanem rövid távon is számottevően hatékonyabbá teszik az operatív folyamatokat.

Ez a cikk a NavigátorVilág decemberi számában jelent meg.