Menetrendváltozás, vonatpótlása Budapest–Pécs vonalon

Megkezdődnek a jelentősebb munkálatok Kelenföld–Érd felső, valamint a közbenső állomások, Háros, Nagytétény-Diósd állomások közötti szakaszokon. Február 26-tól menetrendváltozásra, valamint vonatpótlásra kell készülni a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs és a csatlakozó vasútvonalakon.

A következő hetekben megkezdődik a megállóhelyeken az új magasperonok és perontetők építése. Budapest Vágóhíd utcánál elbontják a vasúti hidat, helyére új híd épül, továbbá kiszélesítik a Vágóhíd utcát. Megindulnak a Budapest Növény utcai csomópont és az Érdligeti vasúti híd átépítési munkái is. Háros és Nagytétény-Diósd állomásokon új peronaluljárók épülnek liftekkel, illetve teljes mértékben megújuló vágányhálózattal, az új elektronikus biztosítóberendezésnek helyet adó épületekkel. Érd felvételi épület felújítási és átalakítási munkái folytatódnak.
A február 26-tól életbe lépő menetrend-módosítások június 15-ig, a nyári menetrendig érvényesek, de a munkafázisokhoz igazodva további változások is lesznek a felújítás befejezéséig.

A kivitelezés 2017 tavaszán kezdődött, a munkálatok ütemtervnek megfelelően zajlanak. Budafok megállóhelyen december közepén mindkét vágány átépítése befejeződött, a kiszélesített középső peronon már állnak az új perontetők. Az épületek felöli új peronon hamarosan megkezdődnek a perontető-építési munkálatok. Érd állomás, továbbá Érd elágazás–Százhalombatta vonalszakasz mindkét vágányának átépítése befejeződött 2017 decemberében.

A fejlesztésnek köszönhetően 2020 végétől 120 km/h sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok. A Kelenföld–Százhalombatta közötti 20,5 km-es vonalszakaszon az új ETCS 2 kiépítése után tovább javul a forgalombiztonság.

A projekt eredménye versenyképessé teszi a vasúti személyszállítást Százhalombatta, Dunaújváros, Ercsi, Iváncsa, Beloiannisz és Pusztaszabolcs térségében is, a vasút felújítása után az egyéni közlekedésnél is gyorsabb alternatívát fog biztosítani az erre közlekedőknek. A fejlesztés eredményeképpen a Budapest–Pécs, Budapest–Kaposvár és Budapest–Szekszárd vonalakon is kedvezőbb menetidővel számolhatnak az utasok.

 

pecsinapilap.hu