Hivatalosan is megindult Ausztriával szemben a kötelezettségszegési eljárás

Az Európai Bizottság április 27-én hivatalosan is megindította a kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen a minimálbér és szociális dömping törvény miatt.

Az EB április 27-én hivatalos felszólítás (letter of formal notice) megküldésével kötelezettségszegési eljárást indított Ausztriával szemben a közúti közlekedési ágazatra alkalmazott osztrák bér- és szociális dömping elleni törvény miatt.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a szóban forgó osztrák intézkedések, adminisztratív terhek aránytalanul korlátozzák a szolgáltatásnyújtás szabadságát és az áruk szabad mozgását.

A Bizottság szerint különösen indokolatlan, hogy az osztrák rendelkezések olyan nemzetközi fuvarok esetében is alkalmazandók, amelyeknek rendelkeznek ausztriai kapcsolódással. A Bizottság úgy véli, hogy megfelelőbb intézkedések állnak rendelkezésre a munkavállalók szociális védelmének biztosítása, valamint a tisztességes verseny biztosítása, melyek mindeközben lehetővé teszik a szolgáltatások és az áruk szabad mozgását.

Az osztrák hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a Bizottság által megfogalmazott érvekre.

A Bizottság 2016 júniusában kötelezettségszegési eljárást indított Franciaország és Németország ellen is a minimálbérre vonatkozó szabályozásuk közúti közlekedési ágazatra történő alkalmazása miatt.

MKFE kommunikáció