Válasz a protekcionista intézkedéseket szorgalmazó Road Alliance országok nyilatkozatára

Az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa 2017. február 20-i ülése alkalmából kilenc uniós tagállam nyilatkozatot tett közzé, amelyben élesen bírálja az EU egyes tagállamaiban megjelenő protekcionista, burkolt piacvédelmi intézkedéseket, valamint felszólítják az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul, és teljes szigorral szabjon gátat az EU egységét és versenyképességét is veszélyeztető nemzetállami szabályok bevezetésének.

Az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa 2017. február 20-i ülése alkalmából kilenc uniós tagállam – Bulgária, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – tett közzé egy nyilatkozatot, válaszként a január 31-én megjelent „Road Alliance” szövetség közleményére. A Road Allience 8+1 ország – Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Svédország és az EU-n kívüli Norvégia – összefogása, amelynek célja, hogy véget vessenek a közúti szállítási ágazatban szerintük jelentkező versenytorzító hatásoknak és a biztonságot veszélyeztető szabálytalanságoknak. A szövetség a szociális dömpingre hivatkozva kívánja kontrollálni a közúti szállítási szolgáltatók működését, miközben ezek a bevezetni kívánt, vagy már bevezetett szabályok – az MKFE álláspontja szerint is –, súlyos, és indokolatlan beavatkozást jelentenek az EU szabad szolgáltatási piacába.

Az MKFE az ügyben folyamatosan egyeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, hogy a szakmai-érdekvédelmi szempontok továbbra is markánsan megjelenjenek az EU-ban képviselt hivatalos magyar álláspontban.

A kilenc EU tagállam Road Allience nyilatkozatra született válaszát letöltheti az MKFE oldaláról.

 

MKFE kommunikáció