NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Megújult a karcagi vasútállomás

Újabb felújított állomásépületet avattak hétfőn, ezúttal Karcagon. A MÁV Zrt. saját forrásából megvalósuló, 310 millió forint értékű beruházásának eredményeként – a vasúti felvételi és kiszolgáló épületek energiahatékonysági és szerkezeti felújítása mellett – a környezet is megszépült.

fotó: MÁV

A beruházás során megújult a homlokzat, korszerűbbé váltak az utasterek, az utaskiszolgálás, a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, a technikai helyiségek és az utasinformációs rendszer. Az utasok által használt mosdó korábban különálló épületben volt, a felújítást követően a váróteremből közvetlenül és akadálymentesen megközelíthetővé vált. Az épületek elavult fűtési rendszerének átalakítása szintén a beruházás részeként valósult meg. Az állomásépületek teljes körű vízszigetelési, tetőszerkezeti és épületgépészeti korszerűsítése mellett a felújítás kiterjedt a közvetlen környezetre is. A kivitelezés során az állomás mellett parkot és buszfordulót alakítottak ki, és bővült a kerékpártároló kapacitás is.

A MÁV saját forrásból további állomásfejlesztéseket tervez a térségben. A közeljövőben a kisújszállási, majd a püspökladányi állomásépületek felújítása kezdődik, amelyek befejezése 2018–2019-re várható.

Az idei évben – a karcagi mellett – a kaposvári, a keszthelyi és a balatonfüredi korszerűsített állomásépületeket is birtokba vehette az utazóközönség. A tervek szerint az év végéig befejeződik az uniós forrásból finanszírozott tapolcai állomásépület felújítása is.