NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Életmentő készülék került a szegedi MÁV-pályaudvarra

Defibrillátor segíti mostantól az életmentést a szegedi nagyállomáson, ahol naponta 5-6 ezer utas fordul meg. A készülék önműködő, szakképzettség nélkül használható, így hirtelen szívleállás esetén a vasutasok és az utasok is életet tudnak menteni.

A szegedi MÁV-pályaudvaron mostantól üzemel az a defibrillátor, amely a Kiss-Rigó László Szeged–csanádi megyéspüspök, Botka László polgármester és a Szeged Első Lions Club által adományozott három készülék egyikeként került az állomásra a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának javaslatára. (Egy-egy defibrillátort az autóbusz-pályaudvarra és az önkormányzat Széchenyi téri ügyfélszolgálatára is kihelyeztek).

A defibrillátor jelenléte azért fontos a pályaudvaron, mert hirtelen szívhalál esetén minden egyes perc számít. Újraélesztés nélkül már négy-öt perc után idegrendszeri károsodások következhetnek be, és gyakran nem áll rendelkezésre szakszerű segítség. A vasúttársaság ezért is tartja jelentős vívmánynak olyan automata készülékek elérhetőségét az állomásokon, amelyek baj esetén külön szakképzettség nélkül is használhatók. Az eszközöket tároló faliszekrényekhez jól ismert piktogramok vezetnek el, a defibrillátorokon használati útmutató olvasható és hangutasítások is segítik az alkalmazást.