NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-csoport és a Műegyetem

A MÁV-csoport együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME). A dokumentum aláírói a Műegyetem akadémiai tudásának, valamint a vasúttársaság üzleti tapasztalatainak ötvözésével kívánják emelni a mérnökképzés színvonalát. Az együttműködés az oktatás és a szakember-utánpótlás számos területére, például a közösen meghirdetett hallgatói ösztöndíjrendszerre is kiterjed.

A vasúttársaság a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hat karával (a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, a Villamosmérnöki és Informatikai, az Építőmérnöki, a Gépészmérnöki, az Építészmérnöki, valamint a Gazdasági és Társadalomtudományi Karral) kezdi meg a közös munkát.

Az együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, közös oktatási, kutatási programok szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása. E célok megvalósítása érdekében a felek mozgósítják saját szakmai kapcsolatrendszerüket, és intenzívebben összehangolják tevékenységüket. A MÁV-csoport szakértői például konzultációs lehetőséget biztosítanak az egyetemi karokon tanuló hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják szakmai tapasztalataikat a diákokkal.

A BME szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, közös kutatóműhelyeket hoznak léte. A felsőoktatási intézmény lehetőséget biztosít a MÁV-csoport számára vállalati ösztöndíjrendszerének bemutatására (az egyetem „Nyílt napján”, valamint a felvételizők számára készülő Felvételi Kalauzban). A felek abban is érdekeltek, hogy a vasúttársaság leányvállalatai minden évben megjelenjenek az egyetem állásbörzéin. Az egyetem azt is lehetővé teszi, hogy a MÁV-csoport hivatalos továbbképzésein, tanfolyamain megszerzett ismereteket az egyes karokon zajló képzéseken a szaktárgyak teljesítésekor beszámíthassák a hallgatók teljesítményébe.

Az együttműködési megállapodást a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettesén és a BME rektorán, illetve kancellárján kívül a vasúttársaság leányvállalatainak (MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. és a MÁV-HÉV Zrt.) első számú vezetői is ellátták kézjegyükkel. A MÁV-csoport eddig a Budapesti Corvinus Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást.