NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Dávid Ilona ismét a Nemzetközi Vasútegylet irányító testületének tagja

A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) Európai Közgyűlésének december 6-i, párizsi ülésén ismét a testület Európai Vezető Bizottságának (EMC) tagjai közé választották Dávid Ilonát.

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója immár negyedik alkalommal tölt be posztot az EMC-ben. A testület tisztújítására kétévente kerül sor, a mostani mandátum a 2018-2019-es időszakra szól. Az európai régió elnöke Francisco Cardoso dos Reis, a portugál infrastruktúra-kezelő vezetője. Az EMC munkájában olyan vasutak csúcsvezetői vesznek részt, mint a német DB, az osztrák ÖBB, a lengyel PKP, a svájci BLS, valamint az orosz RZD.

A Vezető Bizottság kiemelt szerepet játszik az európai régió munkájának irányításában: előkészíti a közgyűléseket, javaslatot tesz a működés irányelveire, a régió tevékenységének stratégiájára, koordinációs szerepet játszik az európai nemzetközi szervezetek között.

A Nemzetközi Vasútegylet 1922-ben alakult, jelenleg 200 tagot számlál, tevékenysége az egész világot lefedi. ENSZ konzultatív státusszal rendelkező szervezetként elsődleges partner a vasúti szektor érdekeinek érvényre juttatásában. Kiemelt célja a vasúti üzemeltetők közösségének megerősítése, a tagvasutak közötti szakmai párbeszéd elősegítése. Kulcsfontosságú szerepet játszik a vasút, mint fenntartható közlekedési módozat népszerűsítésében. Napirendjén jelenleg kiemelt téma a biztonság és a kutatásfejlesztés is.

Dávid Ilona elnök-vezérigazgató szakmai pozíciója lehetővé teszi a MÁV eredményeinek nemzetközi színtéren való megjelentetését, elismertségének, kapcsolati tőkéjének további növelését. A vezérigazgatókból álló testület folyamatos vitafórumot biztosít a közös érdeklődésre számot tartó európai műszaki, vasúttechnológiai és szabványosítási kérdések megvitatására, a kihívások felderítésére és megoldására. A MÁV ily módon saját piaci pozíciójának megerősítése mellett tevékenyen hozzájárul az egész vasúti szektor üzleti érdekeinek hatékony érvényesítéséhez, versenyképességének javításához is.