NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Beszüntette tevékenységét a Monarch Airlines

Csődbe ment és beszüntette tevékenységét hétfőn a Monarch Airlines, az ötödik legnagyobb brit légitársaság. A vállalat alkalmazottai közül már több mint 1800-nak felmondtak. A brit polgári légiközlekedési hatóság (CAA) hétfő esti tájékoztatása szerint megkezdődött a külföldön rekedt százezernél is több utas hazautaztatása, több tízmillió fontos várható költséggel.

A légitársaság hétfő hajnalban, még az első járatok indulásának menetrendi időpontja előtt SMS-üzenetekben értesítette külföldre készülő utasait, hogy ne menjenek ki a repülőterekre, mert járataik nem szállnak fel.

A Monarch 110 ezer utasát azonban külföldön érte a vállalat csődje.
A CAA hétfő este közölte: megkezdődött azoknak a hazautaztatása, akiknek erre a napra szóló visszaúti foglalásuk volt a Monarch Nagy-Britanniába tartó járataira. A repülésügyi hatóság várakozása szerint a nap végéig 12 ezer utas térhet haza a CAA által más cégektől bérelt repülőgépekkel.

A külföldön maradt utasokat 11 országból kell hazautaztatni. Ennek teljes költségét a CAA 60 millió fontra (22 milliárd forintra) becsülte.
A Monarch utazási irodát is működtetett. A CAA közleménye szerint a csőd miatt 300 ezer társasutat töröltek, és ez összesen akár 860 ezer utast is érinthet.

Chris Grayling brit közlekedési miniszter hétfőn közölte: a külföldön maradt 110 ezer utas hazahozatala a legnagyobb ilyen jellegű logisztikai akció, amelyet Nagy-Britanniában békeidőben valaha is végrehajtottak.
Grayling szerint a kormány harminc repülőgép bérlésére kérte fel a CAA-t.
A CAA példátlannak nevezte a kialakult helyzetet, de biztosította a külföldön lévő utasokat, hogy mindegyiküket pótlólagos költség nélkül hazaszállítja. A hatóság szerint nem kell megszakítaniuk üdülésüket azoknak sem, akik a Monarch szervezésében jelenleg külföldi társasúton vannak.

A Monarch 2100 alkalmazottat foglalkoztatott. A csődgondnoki feladatokra kijelölt KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó cég hétfő este bejelentette, hogy közülük 1858-nak már felmondtak.

A légitársaság tavaly 6,3 millió utast szállított 40 célállomásra, mindenekelőtt földközi-tengeri üdülőhelyekre a londoni Gatwick és Luton, valamint Birmingham, Leeds-Bradford és Manchester repülőtereiről.
A Monarch a tavaly októberrel véget ért legutóbbi teljes pénzügyi évét 291 millió font (több mint 100 milliárd forint) veszteséggel zárta.

A KPMG egyik szakértője hétfőn a BBC-nek azt mondta: a Monarch összeomlását a rövid távú repülések piacát jellemző ádáz verseny és az ebből eredő nyomott árak, az emelkedő üzemanyag-költségek és a gyenge font okozta további költségemelkedések okozták, és a helyzetet súlyosbította, hogy az elmúlt évek törökországi, tunéziai és egyiptomi terrortámadásai miatt visszaesett a kereslet a cég hagyományos útvonalain.

MTI