NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A V4-es országok is megtilthatják a kamionosoknak a kabinban alvást

Szlovákia a V4-es országokkal közösen azt tervezi, hogy nyugati mintára módosítja a kamionos közlekedésre vonatkozó szabályokat, és betiltja a kamionsofőröknek a tehergépjármű utasterében való alvást. Ezáltal a nyugat-európai államok egyre erősödő nyomásgyakorlására reagálna – olvasható az Inforádió cikkében.

Belgium az Európai Bizottság május végi intézkedéscsomagjával kapcsolatos tárgyalások lefolytatását nem várta meg. A belga rendőrség június végén több tucat olyan kamionsofőrt bírságolt meg fejenként 1800 euróra, akik a kötelező, 45 órás pihenő alatt egy parkolóban, gépjárművük kabinjában hajtották álomra fejüket.

Vojtech Hromíř, a Česmad Bohemia fuvarozószövetség tagja szerint a nyugat-európai országoknak várniuk kellene a megtorló akciókkal. „Előbb váljék világossá, mit is tartalmaz a közúti közlekedésről szóló intézkedéscsomag, majd ahhoz az útmutatáshoz kellene igazítaniuk a jogszabályaikat, amelyben egész Európa egyetért. De ők ezzel a cselekvésükkel hatalmas nyomást gyakorolnak az egyes tagországokra” – fejtette ki Vojtech Hromíř, akinek véleményét Érsek Árpád szlovák közlekedési miniszter is osztja.

Érsek észrevételeivel már meg is kereste az Európai Bizottságot. Tervei szerint a Visegrádi négyeknek egységesen kellene fellépniük a kérdésben,
és a belgák, a franciák és immár a németek által is megkövetelteket a V4-es tagországokban is bevezetnék.