NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Megkezdődött az első HÉV-állomáson is az elektronikus jegyrendszer elemeinek telepítése

2017. szeptember 8-ától, péntektől a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán találkozhatnak az utasok az új eszközökkel. A most induló tesztek során a BKK és a gyártó Scheidt & Bachmann valós körülmények között szerez tapasztalatokat (pl.: szoftverbeállítások, adatkapcsolat megfelelősége, időjárásállóság, stb.), amelyek segítségével tökéletesíthetik a készülékeket a sorozatos telepítés előtt. A tesztelés helyszínéül azért ezt az állomást választották, mert frekventált helyen található, így többen ismerkedhetnek meg az eszközökkel – olvasható a BKK közleményében.

Az utasoknak egyelőre nem kell használniuk az érvényesítőkészülékeket, azokat szűkebb körben, külön erre a célra biztosított kártyákkal fogják tesztelni a BKK és a rendszert szállító cég szakemberei. A HÉV-vonalakon a tervek szerint csak a legforgalmasabb állomásokon (pl.: Batthyány tér, Margit híd, Örs vezér tere, Boráros tér) lesznek beléptetőkapuk, a többi megállóhelyen – ezek közé tartozik a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomása is – érvényesítőkészülékeket telepítenek a peronra. Attól függetlenül, hogy beléptetőkaput vagy érvényesítőkészüléket építenek ki az adott HÉV állomáson, a rendszer teljes indulása után ki- és belépéskor egyaránt minden utasnak érvényesítenie kell majd a kártyáját.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével összesen 530 állomási érvényesítőkészüléket helyeznek üzembe a kapukkal nem zárható HÉV-állomásokon, illetve azokon a metróállomásokon, ahol nincs lehetőség beléptetőkapuk telepítésére. Az eszközök sorozatos kiépítése várhatóan 2018-ban kezdődik, addig azonban valamennyi érintett állomáson megkezdődnek azok kihelyezésének előkészítő munkálatai. Az eszközök telepítésekor a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a munkálatokat az utasforgalom legkisebb mértékű zavarásával végezzék el.