Lerakták az Eiffel Műhelyház alapkövét Budapesten

A szimbolikus eseményen Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: kultúrtörténeti jelentőségű beruházás a Magyar Államvasutak egykori Északi Járműjavító szerelőcsarnokának átépítése az Operaház logisztikai központjává.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az 131 évvel ezelőtt épített komplexum Magyarország legnagyobb alapterületű ipari emlékműve. 2009 óta üresen állt, amikor 2015 nyarán a kormány úgy döntött, hogy az Operaház rendelkezésre bocsátja a 22 hektáros telek 6,7 hektáros részét, rajta a mintegy 25 ezer négyzetméteres szerelőcsarnokkal.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója kiemelte: az Eiffel Műhelyházban elsősorban szakmai háttérmunka fog folyni, de a tervek között szerepel egy 370 fős színházterem és egy több hektáros közpark kialakítása is.

Az épület mindig a vasúttörténeté marad és továbbra is a közjót fogja szolgálni a jövőben is. Az átépített komplexumban emléktermet szentelnek Feketeházy János, a csarnok építészének, aki egyébként az Operaház tetőszerkezetét is tervezte – fűzte hozzá a Népliget szomszédságában, a Kőbányai úton található épületről.

MTI