III. Dunai Kirajzás

III. Dunai Kirajzás

A dunai személyhajózási szezon nyitányátünneplő rendezvényt a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) és a Személyhajósok Szövetsége szervezte.

A Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége idén harmadik alkalommal rendezte meg a nagy tavaszi Kirajzást, amelyen együtt ünnepelték a dunai személyhajózási szezon nyitányát, a 170 éves Magyar Honvédséget, a szintén 170 éves magyar Honvéd Folyami Hadihajózást, az 50 éves középiskolai szintű állami hajós képzést és a 15 éves Zoltán Alapítványt, amely 10 éve működteti Hajós Akadémiáját, ahol több száz matróz és hajóvezető végzett már.

A MAHOSZ a rendezvénnyel a hazai folyami hajózás szükségességére és fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. Aki egyszer részt vesz egy ilyen programon – akár a partról szemlélve is –, az biztos, hogy az év többi napján is szívesen száll a kissé ingó jármű fedélzetére, s ennyi elég ahhoz, hogy a dunai hajózás hirdesse töretlen létjogosultságát a budapesti közlekedési eszközök sorában.

A hazai hajópark évről évre bővül, a régi, sok folyami kilométert futott hajók pedig ráncfelvarráson esnek át, aminek következtében immár megfelelnek a 21. század elvárásainak. A Dunakanyar fejlesztésére – kikötők és a flotta megújítására – több mint tízmilliárd forintot fordít az állam, továbbá a Tiszán most indul egy ötmilliárd forintos program, amelynek keretében kirándulóhajókat szereznek be.