A Prologis ismertette első negyedéves eredményeit Európában

Működési eredmények

A Prologis Europe az első negyedévet 96,7 százalékos bérbe adottsági szinttel zárta. A vállalat összesen 1,1 millió négyzetméternyi területre kötött, vagy újított meg bérleti szerződést az első negyedévben.

A negyedév zárásakor a vállalat európai portfóliója 16,8 millió négyzetméternyi létesítményből vagy fejlesztés alatt álló projektből állt, részben konszolidált alapon, részben konszolidálatlan vegyesvállalatokon keresztül.

„A Prologis ismét erős negyedévet zárt Európában,” – mondta Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke. „Ügyfeleink hangulata továbbra is pozitív, amodern ipari ingatlanállománykínálatamegfelelően ellenőrzöttés a kereslet továbbra is konzisztens a legtöbb piacon.”

Bannatyne hozzátette:„Két európai alapunk – az European LogisticsVenture 1 (ELV1) és a PrologisTargetedLogisticsFund (PTELF) –  januári egyesülése tovább erősíti stratégiai tőkepiaci üzletágunkat. A CBRE GIP-el indított UK LogisticsVenture fontos mérföldkő az Egyesült Királyság piacán való növekedés folytatásához.”

Az első negyedévben a legnagyobb érdeklődés az alábbi piacokat övezte:

  • Észak-Európában az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia és Svédország.
  • Dél-Európában Le Havre, Barcelona és Bologna.
  • Kelet-Közép-Európában Prága, Budapest és Pozsony.

Kiemelkedő új bérleti szerződések az első negyedévben:

  • 500 négyzetméter build-to-suitszerződés megkötése a Logiters-szel (ID Logistics Group). (Penedes, Spanyolország)
  • 000 négyzetméter build-to-suit bővítés egy nemzetközi kiskereskedelmi vállalat részére.(Oosterhout, Hollandia)
  • 200 négyzetméterúj bérleti szerződésmegkötése egy nemzetközi logisztikai szolgáltatóval. (Prága-Uzice, Csehország)
  • 400 négyzetméter új bérleti szerződés megkötése a CormarCarpets-szel a PrologisHemelHempstead területén. (Egyesült Királyság)

Megkezdett fejlesztések

Az A-osztályú logisztikai ingatlanok továbbra is hiánycikknek minősülnek szerte Európában. Az első negyedévben a Prologis Europe hat fejlesztést indított el, többek között az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Olaszországban és Szlovákiában. Az összesen 191.400 négyzetméternyi új terület 100 százaléka built-to-suit fejlesztés.

Kiemelkedő új projektek:

  • 700 négyzetméter built-to-suit fejlesztés egy online kiskereskedő számára.(Tilburg, Hollandia)
  • 200négyzetméter built-to-suit fejlesztés egy ruházati cikkeket forgalmazó vállalat számára. (Pozsony, Szlovákia)

Felvásárlások és eladások

Az első negyedévben a Prologis Ausztriában, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában, összesen 46 millió euróértértékesített portfólióiból. Ezen felül Németországban és Szlovákiábana vállalat eladott további 25 hektárnyi földterületet.

Eredmények Kelet-Közép-Európában

A Prologisa kelet-közép-európai régióban tovább erősítette pozícióját és megtartotta abérbeadottság rekord magas, 96 százalékos szintjét. A negyedév végével a vállalat 4,6 millió négyzetméteren, összesen 43 parkban működtette portfólióját.

A vállalat több mint 390.000 négyzetméternyi területet adott bérbe, ebből az új bérleti megállapodások összesen 125.000 négyzetmétert, míg a megújított szerződések 230.000 négyzetmétert tettek ki, a rövidtávú megállapodásokkal együtt. A Prologis a negyedév során 8 fejlesztést adott át összesen 121.000 négyzetméteren Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon.Jelenleg további négy, teljes bérbeadottsággal rendelkező épület áll fejlesztés alatt, összesen több mint 120.000 négyzetméteren.