NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Kapu a világpiacra

Október 12-én kiadónk szervezésében zajlott a Constantai Kikötő hagyományos – immár 11. alkalommal megrendezett – budapesti partnertalálkozója, amely a dunai árufuvarozásban érdekelt fuvarozók és szállítmányozók egyik legnépszerűbb éves szakmai eseménye. Ezúttal sem az előadásoké, hanem a kötetlen megbeszéléseké volt a főszerep.

Andra Oprenau, a Constantai Kikötő külföldi kapcsolati osztályvezetője, Erdélyi László magyarországi képviseletvezető, Marius-Gabriel Lazurca nagykövet és Marian Tanase, a kikötő vezérigazgató-helyettese

A minden évben jó hangulatú rendezvényt Marius-Gabriel Lazurca, Románia Budapestre akkreditált nagykövete nyitotta meg, aki a magyar–román kereskedelmi kapcsolatokról és a Dunáról mint közös kincsünk fontosságáról beszélt a legnagyobb magyarországi szállítmányozócégek felsővezetőinek. Romániai legnagyobb fekete-tengeri kikötője a magyar gabona, a különféle acélipari alapanyagok és késztermékek hagyományos kapujának számít a világpiacok felől és azok felé, ahol a mérethatékony tengeri fuvarozás és a legkisebb környezeti terhelésű folyami hajózás közötti átrakás az esetek túlnyomó többségében lebonyolódik. A kikötő tavalyi 59,5 millió tonnás forgalmából közel 4 millió volt a magyarországi érintettségű, ebből a gabona 2 millió tonnát tett ki (amelyből idén 9 hónap alatt kezeltek annyi magyar terméket, mint tavaly egész évben) – ezzel a constantai a legnagyobb magyar áruforgalmú kikötő. Így a magyar piac szempontjából nem közömbös, mi történik ott, milyen cégek milyen irányba fejlesztik tevékenységüket, szolgáltatásuk minőségét.

A kikötőt üzemeltető állami társaság területén számos (közel ezer) magánszolgáltató kínál átrakási, raktározási szolgáltatásokat, úgy az ömlesztett áruk, mint az egyedi, túlméretes szállítmányok esetén. A személyes kapcsolatok és tárgyalások szerepe is felértékelődik, hiszen ma már a legtöbb kikötői szolgáltatás esetén több cég közül is lehet választania a speditőrnek. A Constantai Kikötő Napjára így hagyományosan a főbb constantai terminálüzemeltető cégek értékesítési vezetői is Budapestre érkeztek, személyesen keresve fel magyarországi partnereiket.

Kerekasztal-beszélgetés constantai cégek vezér- és kereskedelmi igazgatóival

B2B-beszélgetések a partnertalálkozón

A cikk a NavigátorVilág 2017. októberi számában jelent meg.