Szabad jelzés a Via Carpatiának Romániában

Szabad jelzés a Via Carpatiának Romániában

Négy romániai megyei önkormányzat támogatja a Via Carpatia romániai szakaszának megépítését.

A román-magyar határ melletti négy romániai megye (Szatmár, Bihar, Arad, Temes) önkormányzata támogatja, hogy területükön megépüljön a Via Carpatia európai közlekedési folyosó. A nyugat-romániai megyék csatlakozni akarnak az Európai Unió észak-dél irányú legkeletibb autópályájához annak ellenére, hogy a közlekedési folyosó által érintett többi országban sokkal előrehaladottabb szakaszban tart a megvalósítás, mint Romániában. Az önkormányzati vezetők azért is tartják hasznosnak a kezdeményezést, mert a Via Carpatia nyomvonala egybeesik a romániai autópályák tervével. Romániában még nincs pontosan megrajzolva az út nyomvonala, az illetékesek két lehetőséggel számolnak, vagy Szatmár megyén keresztül lép be Romániába, vagy a Bihar megyei Borstól halad majd Arad, Lugos, Karánsebes és Calafat irányába.

Mindazonáltal a romániai szakasz finanszírozásával kapcsolatban fenntartások vannak, hiszen amennyiben Románia erre a projektre is pénzt költ, túllépi az államháztartási hiányt, ezért közvetlenül uniós finanszírozás lenne a legalkalmasabb, hogy a kiadás ne terhelje a román államháztartást.

A gyorsforgalmi folyosó kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot hét és fél évvel ezelőtt Lengyelországban írták alá hét ország – a kezdeményező Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország – képviselői.A 3300 kilométer hosszúra tervezett Via Carpatia a litván Klaipédán és Kaunason, a lengyel Bialystokon, Lublinon, Rzeszówon, a szlovákiai Kassán, Debrecenen, továbbá Románián és Bulgárián keresztül halad Görögországig.

 

mti.hu