NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A Stadler javíthatja a Siemens Desiro motorkocsik forgóvázait

A Stadler nyerte el a MÁV-Start Zrt. tulajdonában lévő Desiro motorkocsik forgóvázainak javítására kiírt közbeszerzési pályázatot – derül ki a közbeszerzési értesítőből. A pályázat szerint kétféle, összesen 39 darab forgóvázon kell 219 alap-, illetve opciós javítást elvégezni. A szerződés keretösszege nettó 400 millió forint, azzal a megkötéssel, hogy az ajánlatkérő vasúttársaság a szerződéses keretösszeg 50 százalékára vállal lehívási kötelezettséget.

Siemens Desiro, fotó: MÁV-Start

A Stadler 2013-ban hozta létre a forgóvázjavító üzemét, amely szervezetileg a pusztaszabolcsi karbantartó üzemhez tartozik, de földrajzilag a szolnoki üzemben kapott helyet. Két év múlva, 2015-ben egymilliárd forintos beruházással gyártásra is alkalmassá tették az üzemet, amelynek teljesítménye évről évre emelkedett, és jövőre további bővülésre készülnek.

A részleg eddig évente 250-260 forgóvázzal dolgozott, ebből 70-80 gyártás mellett 170-180 nagyjavítást végeztek. Jövőre már 450 nagyjavítást és gyártást végeznek majd el, ezért bővíteni kell az üzemet is. ­Emiatt a forgóvázgyártó részleg kikerül a szolnoki ipari park területéről – ahol az ­alumínium kocsitest gyártása folyik –, és az egykori szolnoki cukorgyár területén 15 ezer négyzetméteres üzemet hoznak létre. A felszabaduló üzemi területet az alumínium kocsitest gyártása során raktárnak használják majd – mondta el Dunai Zoltán országigazgató a Magyar Időknek.