Az RCG beruház a RailCube digitális vonattervezési és üzemeltetési rendszerbe

Az RCG beruház a RailCube digitális vonattervezési és üzemeltetési rendszerbe

A RailCube software – országhatárokon átnyúló, „egységes informatikai nyelv” az RCG saját vontatási hálózatán belül.  Jobb ügyféltájékoztatást nyújt, valamint rugalmasság és minőség jellemzi a vontatási szolgáltatások területén.

A Rail Cargo Group, az ÖBB teherszállítási üzletága folyamatosan bővíti vontatási képességét. Az RCG ennek köszönhetően immár Európa tizenegy országában közlekedik saját mozdonyokkal. Az új informatikai rendszer megvalósításával most a vállalat megteszi a következő lépést nemzetközi üzemeltetési rendszereinek egységesítése felé a diszpozícióval foglalkozó munkatársai, valamint ügyfelei számára.

Az RCG vállalatokon átívelő programja, a „Cargo Connect International” 2018 eleje óta dolgozik egy olyan egységes informatikai megoldás megteremtésén, amelynek célja a vasúti áruszállítás lebonyolításának támogatása – különös tekintettel a tervezésre, a megrendelésre, valamint az erőforrások hatékony felhasználására. A cél a határokon átnyúló szabványok megteremtése, melyek segítségével lehetővé válik egy közös rendszertechnikai nyelv kialakítása. A program keretében 2018 júliusában a vállalat írásban megállapodott a CRX Software vállalattal a RailCube szoftver fejlesztéséről. Ezt megelőzően a program működését a németországi Rail Cargo Carrier vállalatnál tesztelték.

A RailCube egy olyan üzemeltetési szoftver, melyet különböző vasúttársaságok jelenleg több mint tizenkét európai országban használnak. A program a nemzetközi vasúti összeköttetések erőforrás-szükségleteinek hatékony felhasználásához és üzemeltetéséhez nyújt segítséget. Olyan bevált informatikai rendszerről van tehát szó, melynek funkciói egyszerűen értelmezhetők és felhasználóbarát módon működtethetők. A RailCube több nyelven elérhető, és kompatibilis az egyes interoperabilitási szabványokkal.

A rendszer legfontosabb előnye, hogy a RailCube interfészeken keresztül összekapcsolható a korábban alkalmazott belső, valamint külső rendszerekkel. Így a teherszállítás operatív folyamatait nemzetközi szinten ugyanaz a rendszer képes optimalizálni és automatizálni. A RailCube bevezetése a Bechtle Group támogatásával valósul meg, amely Németország legnagyobb vállalati csoportoktól független, informatikai rendszerházat szolgáltató vállalata és Európa vezető informatikai e-kereskedelmi szolgáltatója.

A RailCube bevezetése fontos előfeltétele a vállalatcsoport további növekedésének, valamint a saját nemzetközi üzemeltetési hálózat bővítésének. A szoftver fokozatos bevezetése 2018. júliusban kezdődött a Rail Cargo Carrier összes társaságánál, valamint a Rail Cargo Hungaria vállalatnál, amely a Rail Cargo Group második hazai piacának, Magyarországnak piacvezető vasúttársasága. A fejlesztéssel az RCG nagy lépést tesz abba az irányba, hogy 2020-ra „digitális szállítmányozóvá” váljon. A vállalatcsoport ügyfelei számára ez azt jelenti, hogy nemzetközi szinten megbízhatóbb tájékoztatást, továbbá kiváló minőségű szállítást és a hatékony erőforrás-felhasználásnak köszönhetően nagyobb rugalmasságot élvezhetnek.