A Szövetségi Légügyi Hatóság forgalomnövekedést vár 2037-ig

A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) 2,4 százalékos forgalombővülést vár 2037-ig az Egyesült Államokban, a jegyárak növekedése pedig várhatóan nem éri majd el az infláció szintjét. Ennek ellenére azzal számolnak, hogy a légitársaságok rentábilisak maradnak – olvasható az airportal.hu oldalon.

Az FAA szerint ennek az az oka, hogy az amerikai légiközlekedési szektor az elmúlt évek erős versenye miatt átalakult egy a korábbinál sokkal fenntarthatóbb ágazattá. A piaci szereplők immáron hetedik éve nyereséggel működnek és ez a folyamat a jövőben is folytatódik.

A forgalom az FAA számításai szerint a következő 20 évben átlagosan 2,4 százalékkal fog emelkedni minden évben az amerikai légitársaságoknál. A belföldi forgalom előreláthatólag 2, a nemzetközi 3,4 százalékkal bővül. Ennek fő hajtóereje az időszak elején még az alacsonyabb olajár lehet, ugyanakkor már rövidebb távon is jelentősebb drágulással számolnak, hosszabb távon pedig 2026-ra 100 dollár feletti, 2037-ig 132 dollár körüli hordónkénti árral kalkulálnak.

A forgalom bővülésével együtt az FAA szerint a légitársaságok azzal nagyjából megegyező mértékű mértében emelik majd a kapacitásokat, a kisebb regionális gépek helyét nagyobb ülőhelykínálatot biztosító gépek vehetik át.

Nem vették számításba, a Brexitet, a brazil és orosz gazdaság visszaesését, illetve a Trump-adminisztráció különféle szankcióinak hatását a szektorra.

A következő öt évben az amerikai légitársaságok a hatóság szerint 3,5 százalékkal növelik majd a forgalmat, és ugyanekkora mértékben a kapacitást, így a nemzetközi járatok átlagos töltöttsége 81,3 százalék körül stabilizálódhat. A legnagyobb forgalmat a dél-amerikai járatok bonyolíthatják, ebbe a régióba 4,1, Európába és a Közel-Keletre 3 százalékkal élénkülhet az utasforgalom.

airportal.hu