A Lufthansa és a VC szakszervezet 2022-ig szóló megállapodást kötött

Megállapodást kötött a Lufthansa és a pilótákat tömörítő Vereinigung Cockpit szakszervezet a kollektív bértárgyalások eddig nyitott kérdéseiben. A tárgyaló felek szándéknyilatkozatban állapodtak meg a nyugdíj előtti átmeneti időszakra szóló kifizetésekről, az öregségi nyugdíjról, a foglalkoztatottság keretfeltételeiről és a bérekről. A megállapodás a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és a Germanwings pilótáira vonatkozik.

A Dr. Gunter Pleuger mediátor által februárban, a kollektív bérmegállapodásra tett javaslatok is a tárgyalások részét képezték, de az új megállapodás feleslegessé tette ezeknek a javaslatoknak a formális elfogadását. A Lufthansa például felhagy azzal a korábbi tervével, hogy a konszernen kívülről újonnan beszerzett 40 repülőgép személyzetét kihagyja a kollektív szerződésből.

A következő hónapokban ki kell dolgozni a kollektív szerződés részleteit. A szerződés tartalmazni fog egy egyszeri mérleget javító tételt a nyugdíjkonstrukciók átalakításából eredően. A megállapodás költségcsökkentő elemeiért cserébe a Lufthansa 325 repülőgép személyzetét 2022-ig fokozatosan vonja be a kollektív szerződésbe. Ezzel lehetővé válik, hogy a Lufthansa a következő években ismét tanuló pilótákat vegyen fel, és nagyszámú kapitányi pozíció előkészítésével karrierlehetőséget nyújtson a pilótáknak. A felek kölcsönösen megállapodtak arról, hogy a tárgyalások ideje alatt tartózkodnak a szervezett fellépéstől, és ezt a megállapodást a 2022-ig érvényes kollektív szerződésben hivatalosan is rögzíteni fogják.

A szándéknyilatkozattal végre áttörést értünk el. Immár semmi akadálya annak, hogy átfogó egyezségre jussunk a kollektív szerződés valamennyi nyitott kérdésében a Vereinigung Cockpit szakszervezettel. Ezzel véget ért a vállalat történetének leghosszabb kollektív szerződéssel kapcsolatos vitája, 2022-ig érvényes, fenntartható megállapodás jött létre, ugyanakkor egy új szociális partnerség alapjait is lefektettük a szakszervezettel. Az idáig vezető út komoly áldozatokat követelt minden fél részéről, de a Lufthansa, valamint munkavállalói, utasai és részvényesei érdekeit tekintve mindez nem volt hiábavaló. A mai napon szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részese volt a sikernek. Sok munka vár ránk, hiszen a lehető leggyorsabban szeretnénk a szakszervezettel közösen kollektív szerződésbe foglalni az egyezséget” – mondta Dr. Bettina Volkens, a Deutsche Lufthansa AG jogi és HR vezetője.