AkkuLog

Budapest Airport: nyitás az amerikai cargo piac felé

Budapest Airport: nyitás az amerikai cargo piac felé

A Budapest Airport és a lengyel nemzeti légitársaság képviselői azon dolgoznak, hogy – Magyarország New York-i Főkonzulátusának aktív támogatásával – új piacokat nyissanak az Egyesült Államokban.

Az új lehetőség azt követően merült fel, hogy a LOT egész évben üzemelő, közvetlen járatokat indított Budapest és New York, illetve Chicago között, Boeing 787 vagy 767 típusú repülőgépekkel, amelyek a rakterükben járatonként mintegy 10–12 tonna árut képesek szállítani.

A Budapest Airport és a LOT lengyel légitársaság légiáruért felelős felsővezetői amerikai üzletemberekkel, logisztikai vállalatokkal és exportorientált gyártókkal találkoztak, hogy beszámoljanak nekik a LOT és a budapesti cargo elosztóközpont által Közép- és Kelet-Európában nyújtott új lehetőségekről. Az egész évben üzemelő, közvetlen New York-i és chicagói járatok kiváló lehetőségeket kínálnak az amerikai cégeknek közép-európai ügyfeleik elérésére Budapesten keresztül, illetve azoknak a magyar vállalkozásoknak is, akik nagy értékű termékeiket légi úton szállítják. A magyar elektronikai, autógyártó és gyógyszeripari vállalatok hagyományosan cargo repülőgépekkel juttatják el termékeiket a világ különböző pontjaira, beleértve az Egyesült Államokat is.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér képviselői arra is felhasználták a mostani alkalmat, hogy a 160 millió eurós BUD 2020 repülőtér-fejlesztési program keretében megvalósuló fejlesztéseket bemutassák. Ezek egyik legfontosabb eleme, egy 20 ezer négyzetméteres raktár már megvalósítás alatt áll a Cargo City projekt keretében, a szomszédos területen pedig hamarosan megkezdődhet egy 10 ezer négyzetméteres épület kivitelezése a légiáru-szállítmányozók részére. A dedikált cargo üzemeltetők a tervek szerint a jövő év második felében vehetik majd birtokba az új raktárt, 32 ezer négyzetméter új forgalmi előtérrel együtt, ami két F kategóriás (vagy Boeing 747-8F méretű) cargo repülőgép egyidejű kiszolgálását teszi majd lehetővé.