14 milliárdból fejlesztik a kecskeméti repülőteret

A tervek szerint több mint 200 millió dollárt költ majd az amerikai hadsereg és a légierő a kelet-európai bázisok megerősítésére, hogy megakadályozzák az orosz agressziót – írja az AirForce Times.

December 12-én írta alá Donald Trump, amerikai elnök azt a költségvetési tervet, mely lehetővé teszi az amerikai légierő számra, hogy az Egyesült Államok területén kívül földterületeket vásároljon és azokat hadászati célokra fordítsa.

Az összesen 214 millió dolláros forrásból az USA Izlandon, Norvégiában és Kelet-Európában fejleszt majd. Ebbe a fejlesztési zónába esik a kecskeméti katonai repülőtér is, azaz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. Itt a tervek szerint új kifutópályát építenek és fejlesztik az üzemanyagtároló kapacitását is, mintegy 55 millió dollárból (több mint 14,5 milliárd forint – a szerk.).

Az AirForce Times összeállítása alapján, ez a második legnagyobb összeg, ennél több pénzt csak Luxemburgba csoportosít majd az USA, mintegy 67,4 millió dollárt. A térségben továbbá Szlovákia két reptere kap majd 46 millió dollár, de kisebb összegű fejlesztések lesznek az észteknél, letteknél, a románoknál, izlandiaknál és a norvégoknál is.

kecskemetinapilap.hu