NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Próbaper indulhat az EKÁER-bírságok miatt

A próbaperre azért van szükség, mert több olyan üggyel találkoztak, ahol az EKÁER-kötelezettség megszegésével kapcsolatban kiszabott bírság álláspontjuk szerint sérti a magyar és az európai szabályokat – mondta az InfoRádiónak Falcsik István, a szervezet jövedék és termékdíj tanácsadási üzletágvezetője. Ez a kötelezettség pedig a gazdálkodó szervek nagyon széles rétegét érinti – tette hozzá.

A kiszabott bírságok összege igen változó. A szervezet azt is vizsgálta, hogy a büntetéskor a hatóság figyelembe vette-e, hogy az elkövető először szegte meg a jogszabályt. A szakértő úgy véli, bár a szabályozás nem új, még mindig nincs meg a kialakult gyakorlat. A fő gondot azonban az okozza, hogy nagyon sok EKÁER-kötelezettség van, és az ismételt normaszegéssel nagyon magas bírság jár együtt – hangsúlyozta.

A próbaperre kiválasztottak olyan gazdálkodókat, melyeknek viszonylag alacsony volt a kötelezettségszegéssel járó bírságuk, de az eljárásban mégis lehetett úgynevezett tipikus hibákat azonosítani. A kis összegű büntetéssel rendelkező szabályszegőkre azért volt szükség, mert így a perköltség és a jogorvoslati kérelmek is anyagilag kedvezőbbek – magyarázta Falcsik István. A fellebbviteli lehetőségek kihasználásával az Európai Bíróságig szeretnék vinni az ügyet.

Az akció során a szervezet több olyan kérdést is tisztázni szeretne, amely később egyfajta precedens értékkel bírhat. A szakértő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az EKÁER-kötelezettség szabályozása sem összeegyeztethető az európai normákkal. Nem ezek lesznek az első ilyen ügyek a bíróság előtt, a próbaper első tárgyalása jövő tavasszal várható. A korábbi ügyek eredményeit is feldolgozták a perre történő készülés során – tette hozzá a szervezet üzletágvezetője.

inforadio.hu