AkkuLog

Miért jobb az autonóm rendszer az önvezető járműnél?

Sokkal többről szól az automatizálás, mint pusztán önvezető járművekről. Ez a Scania következtetése átfogó tapasztalatai alapján, amelyeket a sorozatgyártású rendszerekből kiindulva, s egészen az adott vállalkozásra szabott megoldásokig – például bányaipari projektek Ausztráliában és konvojozás Szingapúrban – eljutva szerzett.

Tom Nyström szakértő mérnök úgy magyarázza ezt, hogy az autonóm rendszerek az ügyfelek hatékonyságának növelését szolgálják a mindennapi tevékenységük során.

Nyström elmondja, hogy az olyan rendszerek, mint a Scania munkaterületi optimalizáció már most hatékonyságnövelő eredményeket hoznak a világ számos pontján. Ezeket a megoldásokat logisztikai és árutovábbítási támogatás segíti, a Scania Intelligens Vezérlőfelülete (Intelligent Control Environment, rövidítve ICE). Ennek köszönhetően az ügyfél szállítási tevékenysége valós időben nyomon követhető és figyelemmel kísérhető. Ezenkívül önvezető megoldásokat vagy akár teljes Autonóm Szállítási Megoldást (Autonomous Transport Solution, ATS) is kínál a cég.

„A rendszer jelenti a kulcsot, nem az egyes járművek.”

Fontos megjegyezni, hogy ezek moduláris rendszerek, így az ATS megoldások a különböző területek – többek között a bányászat, a kikötőkön belüli feladatok és a közösségi közlekedés – sajátos igényeihez szabhatók. Emellett Nyström emlékeztet arra is, hogy a Scania márkát már nemcsak a csúcsszínvonalú járművek jellemezik, hanem a teljes mobilitási ökoszisztémában való aktív részvétele is. A vállalat folytatja mobilitási szolgáltatóvá alakulását, s eközben egyre nagyobb mértékben kiterjeszti az összeköttetési megoldásait az 5G és az Ericsson céggel folytatott együttműködése kapcsán. Az ATS segít a Scania számára megerősíteni a fenntarthatósági elkötelezettségét is. A Scania Autonóm Szállítási Megoldásai nagyobb hatékonyságot, kisebb üzemanyag-fogyasztást és a pazarlás további csökkentését kínálják.