NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Háztartási hulladékkal üzemelő új gázmotor

Háztartási hulladékkal üzemelő új gázmotor

A Scania áramfejlesztőkhöz kifejlesztett új gázmotorja egy teljesen természetes, fenntartható és megújuló forrásból származó üzemanyaggal működhet – ez a forrás a háztartási hulladék.

A legköltséghatékonyabb és legfenntarthatóbb termelés a folyékony hulladékban, a szennyvíziszapban és az élelmiszer-hulladékban található szerves anyagok lebomlásakor keletkező gázok elegyével érhető el. A szén-dioxid-kibocsátás akár 90 százalékos csökkenése, a kisebb részecskekibocsátás miatti jobb levegőminőség és az azonos  mennyiségű gázolajhoz képest kisebb üzemeltetési költségek révén a biogáz a fenntarthatóság szempontjából is fontos és meggyőző.

Növekvő érdeklődés a gázmotorok iránt

„Ez az új gázmotor nagy piaci felfutás előtt áll. Egyre gyakrabban halljuk ügyfeleinktől, hogy érdeklődnek a gázüzemű motorok és a megújuló forrásból származó üzemanyagok iránt. Világszerte egyre nagyobb érdeklődést látunk a gázmotorok iránt, főként Brazíliában és Oroszországban” – mondta Hans Petersson, a Scania Motorok üzletág  áramfejlesztőkért felelős globális termékmenedzsere.
A V8-as, 16 literes Scania gázmotor biogázzal üzemel majd áramfejlesztési felhasználás esetén. Teljesítményszintjei 320 kilowattól indulnak, ami folyamatos üzemelési teljesítményt jelent, 1500-as és 1800-as percenkénti  fordulatszám között pedig 360 kilowatt primer teljesítményt ad le.